Wetenschap: Elektroconvulsieve therapie effectief bij ouderen met depressie

Ouderen met een psychotische depressie reageren goed op elektroconvulsieve therapie. Dat concludeert ouderenpsychiater Mardien Oudenga.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wetenschap

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine januari 2017.

Ongeveer vijf tot tien procent van de ouderen boven de zestig jaar heeft één of meer depressieve episodes met ernstige consequenties voor het functioneren en de kwaliteit van leven. Elektroconvulsieve therapie (ECT) is een belangrijke behandeling als oudere patiënten met een ernstige depressie niet goed reageren op antidepressiva of als er snel effect nodig is. Dit concludeert ouderenpsychiater Mardien Oudega – werkzaam bij GGZ inGeest – in haar proefschrift. Veranderingen in de grijze en/of de witte stof van de hersenen zijn mogelijk betrokken bij het ziekteproces van depressie op latere leeftijd en

0
339

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.