Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Eiwitrijke maaltijden aan huis bereiden patiënt voor op operatie

Patiënten krijgen meer calorieën en eiwitten binnen in de weken voor een geplande operatie wanneer ze dagelijks 6 eiwitrijke maaltijden thuisbezorgd krijgen via een maaltijdservice. Dit had echter geen effect op de fysieke prestaties of kwaliteit van leven, of op het aantal complicaties en ligdagen na de operatie.
vergrootglas

Wel hadden patiënten bij een dagelijkse eiwitintake van minimaal 20 gram grotere spierkracht. Dat concludeert voedingswetenschapper Vera IJmker-Hemink uit haar promotieonderzoek.

Volgens IJmker-Hemink zou de maaltijdformule gecombineerd met fysieke training wel effect kunnen hebben op ligduur en complicaties, maar hiernaar is verder onderzoek nodig. De maaltijdservice (FoodforCare – FfC) bleek eerder al te zorgen voor hogere eiwit- en energie-inname bij ziekenhuispatiënten.

Bij opname al ondervoed

Ook bleek dat er een relatie is tussen hogere eiwitinname tijdens de ziekenhuisopname en minder complicaties en een kortere ligduur. Circa 15% van de ziekenhuispatiënten is al bij opname ondervoed, en de steeds kortere opnames bieden niet genoeg tijd om ondervoeding te behandelen.

Patiënten aten vooral meer eiwitten bij de tussendoortjes in de ochtend en middag

Reden voor IJmker-Hemink om dit onderzoek te doen. De helft van de patiënten kreeg in de 3 weken voor opname 6 eiwitrijke maaltijden en snacks per dag, en mocht daarnaast eten wat ze wilden. De andere helft van de patiënten at zoals gebruikelijk. De patiënten hielden bij wat en hoeveel ze aten.

Spreiding van eiwitinname

In de FfC-groep was de intake van eiwitten en calorieën respectievelijk 16% en 19% hoger. Uitgesplitst naar maaltijdmoment bleken de patiënten vooral meer eiwitten te eten tussen ontbijt en lunch, en tussen lunch en avondeten. Dit is belangrijk voor de spreiding van eiwitinname gedurende de dag.

De patiënten in de onderzoeksgroep waren net zo tevreden over hun maaltijden als de patiënten die hun gebruikelijke eetpatroon volgden.

Vera IJmker-Hemink. Protein-rich meal service to support peri-hospital patient care. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, oktober 2021.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.