Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wetenschap | enzymatisch debridement effectief bij brandwonden, maar niet altijd

Enzymatisch debridement leidt tot betere littekenkwaliteit bij brandwonden, blijkt uit een studie van promovenda Kelly Kwa. Zij onderzocht innovatieve behandelmethoden voor brandwonden en trok ook interessante conclusies over fibrinelijm, negatieve druk en de behandeling van jeuk.
vergrootglas

Enzymatisch debrideren op de langere termijn leidt tot betere littekenkwaliteit en vrijwel normale handfunctie bij patiënten met diepe brandwonden aan hun hand(en). Dat blijkt uit een studie van ANIOS dermatologie Kelly Kwa.

Het was al bekend dat enzymatisch debrideren met het middel NexoBrid® sneller leidt tot volledig debridement en dat daardoor minder chirurgische excisies en huidtransplantaties nodig zijn. De effecten op langere termijn waren nog niet bekend.

Verbrandingstemperatuur beïnvloedt debridement

Enzymatisch debrideren werkt niet bij alle brandwondenpatiënten. Na labonderzoek met huidsamples concludeert Kwa dat dit te maken heeft met de temperatuur waarop de verbranding heeft plaatsgevonden. Vanaf 60-70°C treedt denaturatie van collageen op.

Enzymatisch debrideren is alleen effectief bij verbranding veroorzaakt door een hogere temperatuur

Enzymatisch debridement werkt doordat het dit gedenatureerde collageen afbreekt. Daarom is deze techniek alleen effectief bij verbrandingen veroorzaakt door een hogere temperatuur (vanaf 70°C).

Wondinfecties bij negatieve druktherapie

Om (na debridement) de genezing van brandwonden te stimuleren kan negatieve druktherapie (NDT) worden toegepast. Tot nu toe was nog niet helemaal duidelijk wat NDT doet met de bacteriële load en wondinfecties in brandwonden.

Kwa onderzocht dit door voor en na NDT wondkweken af te nemen. Na NDT waren de brandwonden minder vaak geïnfecteerd dan daarvoor. Wel bevatten de wonden na NDT vaker én meer Staphylococcus aureus.

Fibrinelijm in plaats van nietjes

Kwa’s onderzoek richtte zich ook op huidtransplantaties. Ze onderzocht fibrinelijm (Fitrix®) als een alternatieve fixatiemethode voor skin grafts bij kinderen. De fibrinelijm bleek even effectief als nietjes. Het voordeel was dat er geen nietjes verwijderd hoefden te worden en dat de kinderen daarom minder vaak gesedeerd hoefden te worden.

Pruritus

Een veel voorkomend symptoom bij brandwonden is jeuk (pruritus). De kans dat brandwondpatiënten na 18 maanden last hebben van jeuk is groter bij jongere patiënten, patiënten die een huidtransplantatie hebben ondergaan en patiënten die acute stress-symptomen hadden.

Doxepine-crème tegen pruritus

Jeuk bij brandwonden wordt over het algemeen behandeld met antihistaminica. Kwa onderzocht de effectiviteit van doxepine hydrochloride 5% crème, een topicaal antihistaminicum met een sterkere werking dan andere bekende antihistaminica.

Ze vergeleek doxepine-crème met een oraal antihistaminicum en met een placebocrème, en concludeerde dat doxepine-crème niet effectief is tegen jeuk bij brandwondpatiënten.

Kelly Aranka Ayli Kwa. Scratching beneath the surface: innovative treatment modalities for burn patients, proefschrift Universiteit Leiden, oktober 2021.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.