Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wetenschap: Flaminal® en Flamazine® even effectief bij tweedegraads brandwond

Flaminal® Forte (enzym-alginogel) en Flamazine® (zilversulfadiazine) zijn ongeveer even effectief in de behandeling van tweedegraads brandwonden bij volwassenen. Dat stelt AIOS Chirurgie Zjir Rashaan in zijn proefschrift.
Foto van een vergrootglas

Voor de behandeling van tweedegraads brandwonden bij volwassenen bestaat nog geen gouden standaard. In Nederland wordt vaak zilversulfadiazine (ZSD) gebruikt, in België vaak de enzym-alginogel Flaminal® Forte. ZSD is makkelijk aan te brengen en heeft antimicrobiële eigenschappen, maar de verbandwissels zijn vaak pijnlijk omdat ZSD indroogt.

Ook is bij een verband met ZSD elke 24 uur vervanging nodig. Flaminal® moet om de dag vervangen worden, en de verbandwissels zijn minder pijnlijk. In een deelstudie van zijn promotieonderzoek vergeleek Rashaan de behandeling met ZSD (Flamazine®) met Flaminal®. Hij volgde 90 volwassen patiënten met tweedegraads brandwonden gedurende 12 maanden.

De verbandwissels zijn minder pijnlijk en minder frequent bij de enzym-alginogel’ 

De wonden genazen even goed in beide groepen, er was er geen verschil in littekenvorming. Wel was er in de Flaminal® groep vaker sprake van wondkolonisatie. Patiënten rapporteerden vergelijkbare kwaliteit van leven.

De behandeling met Flaminal® is ondanks de minder frequente verbandwissels duurder dan Flamazine®, maar dit verschil is verwaarloosbaar in het grotere plaatje van de gehele behandeling in het brandwondencentrum. Rashaan stelt in zijn proefschrift dat behandeling met Flaminal® de voorkeur heeft vanwege de minder frequente en minder pijnlijke verbandwissels.

Zjir Rashaan. Multidimensional aspects of burn wound treatment. Proefschrift Universiteit Leiden, oktober 2020.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.