Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Hartpatiënten gaan gezonder leven na doorverwijzing verpleegkundige

Een op de drie patiënten met een coronaire hartziekte gaat gezonder leven nadat een verpleegkundige hem heeft verwezen naar een of meerdere leefstijlprogramma’s.
vergrootglas

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van verplegingswetenschapper Marjolein Snaterse. Zij onderzocht van meer dan 700 patiënten of zij een jaar na hun ziekenhuisopname gezonder waren gaan leven, aan de hand van hun bmi, een conditietest en het nicotinegehalte in hun bloed. De helft van de patiënten kreeg tijdens hun opname van een verpleegkundige drie leefstijlbegeleidingsprogramma’s aangeboden, gericht op afvallen, meer bewegen en stoppen met roken. De patiënten konden zelf kiezen of en welke programma’s ze wilden volgen, en 85% volgde tenminste een van de drie programma’s.

Combinatie

De patiënten die de leefstijlprogramma’s aangeboden kregen, bleken een jaar na opname daadwerkelijk gezonder te leven dan de patiënten die alleen standaardzorg kregen. Dat wil zeggen: 37% had tenminste een van de drie gezondheidsaspecten verbeterd, zonder dat de andere twee waren verslechterd. In de groep die standaardzorg kreeg, was dat 26%. Voor een leefstijlinterventie is dat een groot verschil, stelt Snaterse. Het succes van deze aanpak zit volgens haar in de combinatie van de drie programma’s: als patiënten meerdere programma’s volgden kregen ze van verschillende kanten dezelfde boodschap te horen, wat de informatie versterkt. In dit onderzoek kregen ook de partners van de patiënten het aanbod om aan de leefstijlprogramma’s mee te doen. Dat zorgde voor nog betere resultaten. Verder onderzoek moet aantonen of de leefstijlveranderingen ook na het eerste jaar aanhouden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.