Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Intraveneuze katheterzorg aan huis kan beter

Vlaamse thuisverpleegkundigen die intraveneuze katheterzorg doen zijn blij dat zij deze technische vaardigheid kunnen uitvoeren. Cliënten zijn tevreden dat zij deze zorg thuis kunnen ontvangen en zo eerder het ziekenhuis kunnen verlaten.
Foto van een vergrootglas

Wel blijkt dat de thuisverpleegkundigen niet alle voorschriften naleven voor preventie van kathetergerelateerde infecties. Dat concludeert oud-verpleegkundige en onderzoeker Ester Steffens in haar proefschrift. 25 thuisverpleegkundigen werden geobserveerd tijdens de katheterzorg: verbandwissels, flushen en locken en medicatietoedieningen.

Leerpunten voor katheterzorg

De verpleegkundigen scoorden vooral laag op het gebruik van handalcohol, aseptisch werken en het scrubben van de toegangspoorten met chloorhexidine. Steffens onderzocht ook het kennisniveau van zo’n 500 thuisverpleegkundigen. De thuisverpleegkundigen scoren op een meerkeuzetest ongeveer even goed als andere zorgverleners.

Een aantal leerpunten zijn handhygiëne rondom de katheterzorg, hoe vaak de infuusleidingen vervangen moeten worden en via welke route de meeste contaminaties plaatsvinden.

Over 2 jaar werden meer dan 3000 opnamedagen in het ziekenhuis vermeden 

In een klinische studie onderzocht Steffens de effectiviteit van intraveneuze antibioticabehandeling aan huis bij 130 patiënten, in het UZ Leuven. Over een periode van 2 jaar werden 3153 opnamedagen in het ziekenhuis vermeden, wat overeenkomt met 5,4 vrije ziekenhuisbedden.

In ongeveer 15% van de gevallen traden er bijwerkingen op (kathetergerelateerd of medicatiegerelateerd) en ongeveer 9% van de patiënten moest daarvoor opnieuw opgenomen worden. Desondanks waren de patiënten tevreden over de infuustherapie aan huis.

Ester Steffens. Outpatient parenteral antimicrobial therapy. Proefschrift KU Leuven, september 2020

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.