Wetenschap: invloed theater op welbevinden bij dementie

Gezondheidswetenschapper Marijke van Haeften-van Dijk deed onderzoek naar methoden voor het bevorderen van de sociale participatie van mensen met dementie.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wetenschap
Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine november 2016

Gezondheidswetenschapper Marijke van Haeften-van Dijk deed onderzoek naar methoden voor het bevorderen van de sociale participatie van mensen met dementie. Zij onderzocht de Veder theatermethode, waarbij acteurs samen met getraind zorgpersoneel huiskamervoorstellingen verzorgen. Deze voorstellingen hadden een positiever effect op het sociaal functioneren van mensen met dementie dan reguliere gespreksgroepen.

Daarnaast onderzocht ze de meerwaarde van het omvormen van traditionele dagbehandeling in het verpleeghuis naar laagdrempelige dagbehandeling met mantelzorgondersteuning in de wijk. Na een half jaar hadden de deelnemers aan de laagdrempelige dagbehandeling minder gedrags- en stemmingsproblemen dan de groep die de

0
76

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.