Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Kortere deliers op de ic na toepassen protocol

Patiënten op de intensive care (ic) hebben kortere deliers en minder comadagen na implementatie van een screening- en behandelprotocol voor delier. Dat concludeert ic-verpleegkundige en verplegingswetenschapper Zoran Trogrlić in zijn proefschrift.
vergrootglas

Verpleegkundigen en artsen kregen gedurende een aantal maanden les over delierscreening en –behandeling volgens een Nederlandse en internationale richtlijn. Na implementatie van het protocol verbeterde de screening aanzienlijk.

Aantal comadagen nam af

Patiënten kregen, volgens voorschrift van de richtlijn, vaker lichte sedatie en minder benzodiazepinen. Ook kregen ze vaker pijnstilling bij sedatie, en pasten verpleegkundigen vaker vroege mobilisatie toe. De gemiddelde duur van de deliers nam af van 5,6 naar 3,3 dagen, en het percentage comadagen van 14% naar 9%. Patiënten bleven wel even lang op de ic en moesten net zo lang beademd worden als vóór de interventie. Ook was er geen effect op de sterfte in het ziekenhuis.

4000 patiënten

Het onderzoek liep gedurende 3 jaar op 6 ic’s in Nederland: 1 in een universitair medisch centrum en 5 in algemene ziekenhuizen. Trogrlić verzamelde data van bijna 4000 patiënten, die samen meer dan 18.000 dagen op de ic verbleven. De verpleegkundigen en artsen werden getraind op basis van de Nederlandse Richtlijn Delirium op de Intensive Care en een internationale richtlijn over pijn, agitatie en delier (PAD-guideline).

Zoran Trogrlić. Implementation of Delirium Guidelines at the Intensive Care Unit. Proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam, september 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.