Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Kwetsbare ouderen vaker angstig en depressief na heupfractuur

Of een oudere kwetsbaar is op het moment van een heupfractuur, bepaalt in belangrijke mate of deze oudere het daaropvolgende jaar symptomen van angst of depressie krijgt. Kwetsbaarheid voorspelt ook een lagere kwaliteit van leven in het eerste jaar na een heupfractuur.
Foto van een vergrootglas

Dat zijn enkele conclusies die orthopedisch chirurg Marc van de Ree trekt in zijn proefschrift. Van de Ree pleit voor meer aandacht voor de fysieke en mentale toestand van de patiënt die zich meldt met een heupfractuur.

Zo stelt hij dat deze groep psychologische ondersteuning moet krijgen; dit zou een positief effect hebben op de pijnperceptie, de revalidatie en angst om te vallen. In zijn promotie ontwikkelde Van de Ree ook een keuzehulp die helpt bepalen bij welke patiënten het goed is om een conservatief beleid (niet opereren) te bespreken.

Kwetsbare ouderen die een heup breken moeten psychologische ondersteuning krijgen

Daarbij bleken 4 punten van belang: de gezondheidsstatus vóór de fractuur, of de patiënt in een verpleeghuis woont, mate van kwetsbaarheid en multimorbiditeit (2 of meer ziekten). Bij patiënten met 3 of meer risicofactoren is het aan te raden om een conservatief beleid te bespreken met de patiënt of zijn naasten.

Zo’n gesprek kan volgens Van de Ree alleen plaatsvinden als de palliatieve zorg aan een hoge standaard voldoet, en als zowel zorgverlener als patiënt en naasten in staat zijn tot een open gesprek.

Marc van de Ree, Outcome after hip fracture in older patients: medical decision-making, quality of life and societal impact. Proefschrift Universiteit Tilburg, november 2020.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.