Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Patiënten therapietrouwer na verpleegkundige interventie

Niertransplantatiepatiënten en zorgverleners zijn enthousiast over Zelfmanagement Web, een op wetenschappelijk bewijs gebaseerde gesprekshulp.
vergrootglas

Ze vinden de holistische aanpak een aanvulling op de standaardzorg, en geven aan dat deze de vertrouwensrelatie verbetert. Ook blijken de patiënten die begeleid zijn met de gesprekshulp hun medicatie trouwer in te nemen dan patiënten die deze begeleiding niet hebben gehad. Dat blijkt uit een eerste studie naar deze interventie, die onderdeel was van het promotieonderzoek van verplegingswetenschapper en docent Janet Been-Dahmen.

Begeleiding

Twee verpleegkundig specialisten begeleidden niertransplantatiepatiënten aan de hand van de veertien domeinen van het Zelfmanagement Web. Ze hielpen de patiënten met het opstellen van haalbare doelen en stimuleerden hen die doelen te halen met behulp van motivational interviewing en principes van oplossingsgerichte therapie. In totaal volgden vierentwintig patiënten de volledige interventie.

Enthousiast

Behalve dat zij hun medicatie trouwer innamen, scoorden deze patiënten niet beter op zelfmanagementvaardigheden. Toch waren de patiënten en de verpleegkundig specialisten enthousiast over de interventie. De verpleegkundig specialisten vond het soms wel moeilijk om patiënten te stimuleren om kleine, haalbare doelen te stellen. Ook hadden ze er soms moeite mee om de patiënt volledig vrij te laten in de keuze van de doelen; bijvoorbeeld wanneer een patiënt een domein links liet liggen dat zij juist belangrijk voor hem vonden. Been-Dahmen benadrukt dat de zelfmanagementinterventie nog verder onderzocht moet worden in grotere onderzoeksgroepen.

Janet Been-Dahmen. Self-management support: a broader perspective on what patients need and nurses could provide. Proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam, oktober 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.