Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Positief denken heeft meerdere functies voor mensen met kanker

Positief denken heeft verschillende functies voor patiënten die curatief behandeld worden voor kanker. Het geeft hen handvatten om om te gaan met de onzekere toekomst.
vergrootglas

Ook creëert positief denken ruimte om te genieten van het leven, en om het leven boven de ziekte te verheffen. Dat zijn enkele bevindingen van verpleegkundig specialist en onderzoeker Corine Nierop. In een deelstudie van haar promotieonderzoek analyseerde zij 74 interviews met kankerpatiënten in de curatieve fase.

Zorgverleners kunnen volgens Nierop het idee hebben dat zij positieve gedachten moeten bijsturen omdat ze vermoeden dat patiënten druk vanuit hun omgeving voelen om positief te moeten denken. Hiervoor vond Nierop echter geen aanwijzingen. De deelnemers zagen opmerkingen van naasten eerder als steun en aanmoediging om positief te denken dan als een verplichting.

‘Bijsturen van (te) positieve gedachten van patiënten is niet nodig’ 

Ook het feit dat positieve gedachten niet altijd realistisch zijn, betekent niet dat zorgverleners die moeten bijstellen. Nierop adviseert zorgverleners wel om patiënten ruimte te bieden zowel positieve als negatieve gedachten te uiten.

Oncologische zorg vindt steeds vaker thuis plaats. Eenmaal thuis wordt de patiënt geconfronteerd met de gevolgen van de behandeling. Hoe ga je hier als verpleegkundige mee om als dit niet jouw specialisme is? Kom naar het Nursing-congres Oncologie in de thuiszorg.

In een andere deelstudie van haar promotie onderzocht Nierop hoop bij kankerpatiënten in de palliatieve fase. Hoop in de palliatieve fase (‘er is een kans dat het goedkomt’) heeft een vergelijkbare functie als positief denken in de curatieve fase (‘het gaat goedkomen’). Zorgverleners vragen zich soms af hoe ze moeten reageren op de onrealistische hoop van palliatieve patiënten. Daarover verscheen eerder op Nursing.nl het artikel 4 vragen over omgaan met hoopvolle palliatieve patiënten.1

Corine Nierop – Van Balen. Hoop en positief denken bij mensen met kanker. Proefschrift Universiteit Gent, oktober 2020.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.