Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wetenschap: telezorg in palliatieve setting voldoet niet altijd aan verwachtingen

Het inzetten van telezorg in de palliatieve setting - zoals een digitaal symptoomdagboek en webcamconsulten - kan tegenvallen. Dat concludeert verpleegkundedocent en onderzoeker Annemarie van Hout uit een deelstudie van haar promotieonderzoek.
Foto van een vergrootglas

Een groep oncologische verpleegkundigen startte een telezorgproject met webcamconsulten en een digitaal symptoomdagboek. Het doel was om hun patiënten beter in de gaten te kunnen houden en veranderingen in symptomen sneller op te kunnen sporen en behandelen.

Symptoomdagboek niet altijd ingevuld

In de praktijk bleek het project anders uit te pakken dan de verpleegkundigen hadden gedacht. Niet alle patiënten vulden het digitale symptoomdagboek in. Daarbij hadden de verpleegkundigen soms het gevoel dat ze de patiënten dit symptoomdagboek opdrongen, wat niet overeenkwam met hun doel om patiënten de regie te laten behouden. Ook was het symptoomdagboek voor sommige patiënten beangstigend, omdat zij geconfronteerd werden met symptomen die ze niet hadden maar in de toekomst wel konden krijgen.

Webcamgesprekken moeilijk in het begin

De verpleegkundigen moesten verder wennen aan de webcamgesprekken. Eén van de verpleegkundigen gaf bijvoorbeeld aan dat hij minder makkelijk stiltes liet vallen. Naarmate de verpleegkundigen meer ervaring opdeden, gingen de webcamgesprekken hen wel beter af. Van Hout concludeert dat verpleegkundigen leren door te doen en telezorg zo steeds beter aanpassen aan de zorgpraktijk.

Annemarie van Hout. Understanding telecare construction work. Proefschrift Universiteit van Amsterdam, juni 2019.

4 REACTIES

 1. Niet slim om iemand die gaat overlijden lastig te vallen met een symtoomdagboek. De dataficering van onze maatschappij neemt steeds grotere vormen aan. Hoe verdrietig bent u vanwege uw naderende dood op een schaal van 1 tot 10? Als u terug kijkt op uw leven; welk cijfer zou u uw eigen leven geven? Wat vond u van deze vragen; leuk of niet leuk?
  De uitkomsten van het onderzoek verbazen mij niet; telezorg kan nooit de persoonlijke presentie en aandacht vervangen en dat is wat elke patient, in welke fase dan ook, maar in de palliatieve fase meer dan ooit, recht op heeft.

 2. Lees alle reacties
 3. Persoonlijk vindt ik dat e-health weinig plaats heeft in de palliatieve zorg.
  Als ik een stervende patient zou zijn zou ik face to face willen praten met mijn zorgverlener. Ik denk dat door webcamgesprekken er een hoop emphatie/ non-verbale communicatie verloren gaat en dat de patient zich minder gehoord voelt in zijn laatste levensfase.

  • Hallo Siebe,
   Inderdaad in een ideale maatschappij zou er geen E-Health nodig zijn. Echter daarin leven we helaas niet en zijn er nog veel mensen (ook de terminale cliënt) alleen thuis zonder aanspraak. Misschien alleen de wijkzorg die 1 of 2x daags een paar minuten binnen is. En laten we eerlijk zijn, die hebben echt te weinig tijd om regelmatig eens een goed gesprek te hebben. Dan is E-Health d.m.v. beeldzorg ineens een (goed) alternatief. Reacties vanuit de mensen zelf zijn dan ook positief. Ze zijn blij dat ze eens kunnen praten met een ander.
   Ik denk dat je in deze gevallen niet kunt zeggen dat E-Health geen plaats heeft in deze zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.