Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: verpleegkundigen hebben weinig invloed op mentale functies van patiënt (vinden ze zelf)

Verpleegkundigen vinden dat ze weinig invloed hebben op patiëntproblemen die te maken hebben met de mentale functies van de patiënt. Bijvoorbeeld aandacht, oriëntatie, geheugen en gedachten. Dat is een van de bevindingen die verplegingswetenschapper en V&VN-adviseur Renate Kieft beschrijft in haar proefschrift.
vergrootglas

In een deelstudie vroeg Kieft verpleegkundigen uit allerlei sectoren welke patiëntproblemen zij tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Ook moesten de verpleegkundigen aangeven hoeveel invloed ze hebben op het voorkomen of verminderen van deze problemen.

De resultaten vormen de basis voor één verpleegkundige standaardtaal

Veel invloed

Verpleegkundigen gaven aan dat ze veel invloed hadden op patiëntproblemen in de volgende categorieën: ‘huid en verwante structuren’, ‘belangrijke levensgebieden’, ‘algemene taken en eisen’, ‘communicatie’, ‘mobiliteit’ en ‘zelfzorg’.

Weinig invloed

Op het gebied van ‘mentale functies’ vonden de verpleegkundigen dat ze weinig invloed hadden, terwijl ze die patiëntproblemen wél vaak tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Waardoor dit komt is niet duidelijk, maar het zou ermee te maken kunnen hebben dat verpleegkundigen bij deze patiëntproblemen advies van andere zorgverleners inwinnen. Of dat zij niet voldoende kennis en ervaring hebben om de juiste verpleegkundige interventies te kiezen.

Eén verpleegkundige standaardtaal

Kieft gebruikte de resultaten van deze deelstudie om samen met beroepsvereniging V&VN tot één verpleegkundige standaardtaal te komen. De verpleegkundigen die aan het onderzoek deelnamen werden geworven via het Nivel Panel Verpleging & Verzorging. Van de 838 uitgenodigde verpleegkundigen deden er 440 mee (52,5%).

Renate Kieft. Creating a clear picture of nursing care. Proefschrift Universiteit Tilburg, december 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.