Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Verpleegkundigen kunnen ic-opname voorspellen bij sepsis op SEH

Verpleegkundigen en artsen op de spoedeisende hulp zijn net zo goed in het voorspellen van opname op de intensive care bij sepsispatiënten, als twee scoresystemen. Dat concludeert internist in opleiding Vincent Quinten in zijn proefschrift.
vergrootglas

Bij 193 sepsispatiënten die zich presenteerden op de SEH vroeg hij de dienstdoende verpleegkundige en arts om hun klinische oordeel. Nadat een korte beoordeling van de patiënt en het bekijken van de vitale waarden gaven ze de patiënt een score van 1 (niet ziek) tot 10 (zeer ernstig ziek). Ook berekende Quinten de PIRO-score en de qSOFA-score, twee op de SEH gebruikte scoresystemen voor sepsis.

Klinisch oordeel sneller en makkelijker

Het bleek dat zowel het klinische oordeel van arts of verpleegkundige, als de PIRO- en qSOFA-score, even goed konden voorspellen welke patiënten vanaf de SEH opgenomen werden op de ic. In vergelijking met de twee scoresystemen is het klinische oordeel sneller en gemakkelijker. Voor indirecte opname op de ic, dus via de verpleegafdeling, bleken alleen de verpleegkundigen dit goed te kunnen voorspellen. Wel ging het daarbij om zo weinig patiënten dat deze resultaten niet zo betrouwbaar zijn.

Sterfte van sepsispatiënten voorspellen

Het klinische oordeel van arts en verpleegkundige bleek minder geschikt om de sterfte van sepsispatiënten te voorspellen. Daar kan beter PIRO of qSOFA voor gebruikt worden. Een nadeel van het onderzoek was dat het maar in één ziekenhuis plaatsvond, het UMCG in Groningen.

Vincent Quinten. Early detection of patient deterioration in patients with infection or sepsis. Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, maart 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.