Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wetenschap: Verspilling medicijnen kan veel minder

Veertig procent van de medicijnen die patiënten terugbrengen naar de openbare apotheek, zijn onnodig voorgeschreven of opgehaald. Gemiddeld gaat het om 1100 euro per patiënt.
vergrootglas

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van biomedisch wetenschapper Charlotte Bekker. Artsen schrijven medicijnen bijvoorbeeld langer voor dan de behandelduur of kiezen per ongeluk de verkeerde sterkte. Ook blijken patiënten herhaalrecepten op te halen terwijl ze die medicijnen niet meer nodig hebben.

Rendabel

Ongeveer twintig procent van de teruggebrachte medicijnen zit nog in de originele verpakking en is nog lang genoeg houdbaar om opnieuw uit te geven. Wel gaat het om relatief goedkope medicijnen. Daarom vraagt Bekker zich af of het rendabel is om ze opnieuw uit te geven. In de poliklinische apotheek heeft medicijnverspilling veel grotere financiële gevolgen. Patiënten die stoppen met orale oncolytica of antireumatische biologicals blijken in de helft van de gevallen nog medicatie over te houden. Gemiddeld gaat het om medicatie ter waarde van ongeveer 1100 euro per patiënt.

Hergebruik

Bekker vroeg ook een groep van meer dan tweeduizend patiënten of ze bereid zouden zijn medicatie te gebruiken die door een andere patiënt is teruggebracht naar de apotheek. Twee derde zegt daartoe bereid te zijn, vooral omdat ze het zonde vinden om goede geneesmiddelen te vernietigen. De patiënten die geen teruggebrachte medicijnen willen gebruiken zeggen dit niet te willen omdat ze het riskant vinden.

Charlotte Bekker. Sustainable use of medication: medication waste and feasibility of redispensing. Proefschrift Universiteit Utrecht, November 2018.

3 REACTIES

    • Al zo lang ik in de zorg werk (vanaf 1973) worden nog goed verpakte dure en minder dure medicijnen weggegooid en wordt de zorg steeds duurder. Toen mijn vrouw ziek was en terug kwam uit het ziekenhuis kreeg ze ongelooflijk veel te veel medicatie (waaronder o.a. insuline) en energiedrankjes mee naar huis. Je vraagt je af waar dat goed voor is. Pure verspilling en het gaat maar door en door!
      Ze heeft veel van de medicatie (gelukkig!) niet hoeven gebruiken, maar het heeft wel veel te veel gekost.

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben voorstander van “feasibility of redispensing”. Als hoofdverpleegkundige in een woonzorgcenter kan ik het niet laten om te zeggen: We gooien absoluut tè veel medicatie weg! Een aanvaardbare oplossing als bovenstaande, vind ik noodzakelijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.