Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Zorgrobots bieden kans voor méér menselijke zorg

Zorgverleners zien meer mogelijke nadelen dan voordelen van zorgrobots, maar die negatieve kijk is niet helemaal terecht. Dat stelt socioloog en psycholoog Margo van Kemenade in haar proefschrift.
vergrootglas

Van Kemenade onderzocht hoe zorgverleners en zorgstudenten naar zorgrobots kijken. Ook liet ze een aantal oudere, maar cognitief gezonde dames kennismaken met zorgrobot Alice.* Alice ziet eruit als een jong meisje en kan zien, luisteren en praten.

Ouderen waardeerden contact met zorgrobot

In eerste instantie stonden de deelneemsters sceptisch tegenover het idee van een zorgrobot, en tastten ze af hoe ze met een robot moesten communiceren. Later wenden ze echter aan het idee. Ze lieten kinderfoto’s aan Alice zien, maakten praatjes met haar of zongen samen liedjes. Ook spoorde Alice deelneemsters aan om te bewegen of een klusje te doen. Na afloop waren de deelneemsters niet meer sceptisch over contact met een zorgrobot.

In de documentaire Ik ben Alice maken zorgverleners en de deelneemsters kennis met deze zorgrobot. De documentaire is gratis te bekijken op YouTube.

Zorgverleners negatiever over zorgrobots

Zorgverleners en –studenten denken daarentegen negatiever over zorgrobots, bleek uit focusgroepen en enquêtes. Zij zijn bang dat zorgrobots de cliënten kunnen schaden, bijvoorbeeld door hen te hardhandig aan te raken of doordat verwarde of dementerende cliënten een robot eng kunnen vinden. Ook zijn ze bang dat robots de plaats innemen van menselijke zorg.

Meer tijd voor menselijke zorg

Deze zorgen zijn legitiem maar niet geheel terecht, vindt Van Kemenade. Ze pleit ervoor dat zorgverleners ervaring opdoen met robots, en dat dit ook in de zorgopleidingen wordt opgenomen. Zorgprofessionals zouden dan met eigen ogen zien dat het nog steeds mogelijk is om kwalitatief goede zorg te verlenen en dat er meer tijd overblijft voor menselijke zorg.

Margo van Kemenade. Moral concerns of caregivers about social robots in eldercare. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, november 2020

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.