Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wisseldiensten: meer griep, maar niet meer risico op metabole ziekten

Zorgmedewerkers die wisselende diensten werken, hebben vaker griep- en luchtwegklachten, maar scoren niet hoger op risicofactoren voor metabole ziekten. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Bette Loef in haar proefschrift.
vergrootglas

In de zogenaamde ‘Klokwerk+ studie’ volgde Loef, onderzoeker bij het RIVM, een groep van ongeveer 600 zorgmedewerkers gedurende een half jaar. Ze vergeleek medewerkers met wisselende diensten – waaronder nachtdiensten – (‘nachtwerkers’) op allerlei punten met medewerkers die geen wisselende diensten draaiden (‘dagwerkers’). Uit symptoomdagboeken die de medewerkers bijhielden op hun telefoon bleek al eerder1 dat nachtwerkers 20% vaker griep- en luchtwegklachten hadden.

WetenschapRisico wisseldiensten en metabole ziekten

Op risicofactoren voor metabole ziekten (zoals een hoog bmi, hoge middelomvang en hoog cholesterolgehalte) bleken nachtwerkers echter niet slechter te scoren dan dagwerkers. Tijdens de studie droegen de medewerkers een week lang een slaap- en bewegingsmeter, en ook hielden ze een eetdagboek bij. Nachtwerkers sliepen bij nachtdiensten gemiddeld evenveel als dagwerkers, maar tussen de nachtdiensten sliepen ze korter en na een periode van nachtdiensten juist langer.

Nachtwerkers sliepen evenveel als dagwerkers, maar wel vaak korte of juist vaak lange nachten 

Ze bewogen in hun vrije tijd ongeveer evenveel als de dagwerkers, en ook hun eetpatroon verschilde niet substantieel. Loef combineerde de verzamelde resultaten tot een model om de effecten van wisselende diensten beter te begrijpen. Het onderzoek vond plaats onder 611 zorgmedewerkers (waarvan ongeveer 75% verpleegkundigen) in 6 Nederlandse ziekenhuizen.

Bette Loef. Shift work: Health, lifestyle, and immunological effects. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, maart 2020.

1 Aarts F, RIVM: ‘Meer griep bij nachtdiensten in het ziekenhuis’, Nursing.nl, 14 december 2018. www.nursing.nl/rivm-meer-griep-bij-nachtdiensten-in-het-ziekenhuis/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.