Wondontsmetting: vuile wonden poetsen of spoelen?

Nog te vaak worden wonden ontsmet, terwijl dat niet altijd nodig is. Wanneer ontsmet je een wond, en wanneer is reinigen afdoende?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wonden: ontsmetten of spoelen?
Onnodig ontsmetten van wonden leidt tot verspilling van geld, materialen en tijd. (Foto: Istock)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine mei 2017.

In Nederlandse richtlijnen2 wordt wondreiniging gedefinieerd als een handeling waarbij je gebruik maakt van stromend kraanwater om ontstekingsbevorderende producten op de wondbodem te verwijderen. Het gebruik van antiseptica (ontsmettingsmiddelen) zoals Betadine® (povidonjood) of chloorhexidine valt hier duidelijk níet onder. In Vlaanderen is dat anders, daar worden wonden nog regelmatig ontsmet. En dat is lang niet altijd nodig. ‘Sommige verpleegkundigen grijpen zelfs naar antiseptica terwijl de wond nog vies is,’ vertelt de Vlaamse wondspecialist Melissa Kiopekzis.1 Zij schreef het hoofdstuk over reinigen en ontsmetten van wonden in het Handboek Wondzorg.3

0
1183

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.