Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wondverpleegkunde: eerste opleidingen en instellingen CZO-erkend

De eerste opleidingen wondverpleegkunde in Nederland hebben erkenning van het College Zorg Opleidingen (CZO) ontvangen. Ook zijn 4 zorginstellingen erkend voor het praktijkgedeelte.
Illustratie: Wytze Valkema

Langzaamaan begint het balletje te rollen voor officiële erkenning van de wondverpleegkunde-opleiding. In Nederland kunnen studenten nu bij 2 erkende instituten terecht voor het theoretische gedeelte van de opleiding.

Het gaat om U-Consultancy in Nieuwegein en de Erasmus MC Academie in Rotterdam (waaronder ook de opleiding op locatie van het Wenckebach Instituut in Groningen valt). Radboud Health Academy in Nijmegen heeft een aanvraag in de pijplijn.

Erkenning praktijkgedeelte

Ook zijn inmiddels 4 zorginstellingen erkend voor het praktijkgedeelte van de opleiding. Dit zijn Allerzorg, Erasmus MC in Rotterdam, Mitralis (BBeterzorg) en Ziekenhuis St Jansdal. Momenteel loopt ook een aantal aanvragen van andere zorginstellingen Dat meldt Leonie Offermans, secretaris van de opleidingscommissie Wondzorg bij het CZO.

Welke wondzorgopleidingen zijn er in Nederland, wat leer je daar en wat zijn de verschillen? Lees het in het artikel Doorleren over wondzorg.

Meer aanvragen verwacht

‘We verwachten nog meer aanvragen van praktijkinstellingen de komende tijd’, licht Offermans toe. ‘Zeker nu de zorg weer in wat rustiger vaarwater komt na de coronapiek. Instellingen kunnen hun aanvraag nog steeds indienen. Om een CZO-erkend diploma te garanderen voor hun afstudeerders, moet de erkenningsaanvraag wel 1 augustus binnen zijn – en moeten opleidingsinstituut en praktijkinstelling natuurlijk erkend worden.’

Het overzicht van erkende praktijkinstellingen wordt regelmatig bijgewerkt op de website van het CZO.

Dilemma voor kleinere instellingen

Hoeveel aanvragen er nog zullen komen vanuit zorginstellingen, is niet te zeggen. Offermans: ‘Kleinere instellingen zien we worstelen met de afweging om een CZO-erkenning aan te vragen. Niet alleen vanwege de kosten, maar zij moeten ook de kwaliteit van de opleiding kunnen waarborgen, wat onder meer wil zeggen dat ze moeten blijven opleiden. De erkenning vervalt wanneer een instelling langere tijd geen studenten opleidt.’

Opleiding wondconsulent

Ook voor de vervolgopleiding tot wondconsulent is erkenningsmogelijkheid op komst. De opleidingscommissie Wondzorg van het CZO werkt momenteel aan de beschrijving van de eisen waaraan de opleiding zou moeten voldoen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.