Koester je stagiaires, we hebben ze nodig

Heel wat stagiaires voelen zich niet welkom op hun stageplek. Dat blijkt uit een studie van beroepsvereniging NU’91. Hoe kunnen we dat verbeteren? We hebben ze allemaal broodnodig. ‘Laat de stage een plek zijn waar je klein en kwetsbaar mag zijn, dat maakt je groot en sterk’.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: iStock

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine juli/augustus 2018

‘Ik vertel stagiaires dat ze alles mogen vragen. Ik hou contact met hen, zodat ik weet waar ze mee bezig zijn en ze gezien worden in wat ze doen. Stagiaires worden wegens personeelstekorten nogal eens ingezet als vervanger, ik probeer erop te letten dat ze boventallig zijn.’ Aan het woord is verpleegkundige Tinka de Jong.1 Ze werkt momenteel in een zorgcentrum voor niet-aangeboren-hersenletsel en begeleidt er soms stagiaires, terwijl ze zelf nog de verkorte hbo-v2 volgt. In een van Tinka’s stages liep het fout: ‘In een ziekenhuis werd ik

2
2899

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Tijdens mijn stage als vpk, liep ik tegen de volgende problemen aan: geen inlogcode voor de dossiers, ik kon hierdoor mijn bevindingen niet rapporteren, niet meegenomen worden tijdens client besprekingen, ik wist bijna nooit wat de volgende actiepunten of afspraken waren, geen verantwoordelijkheidsdiensten draaien, geen inetresse in de doelen die je moest halen, steeds achter mensen aanlopen om feedback te vragen of om vragen te stellen
    Wat mij het meest heeft gestoord is het gebrek aan begeleiding door de verpleegkundige. Ik werkte bijna alleen maar met niveau 3 of 2. Gelukkig ben ik iemand die zelf achteraan ging, de zaken bespreekbaar maakte en ervoor zorgde dat anderen voor mij gingen rapporteren, door deze instelling heb ik mijn stage met een voldoende kunnen afsluiten.
    Ik hoop dat het op mijn volgende stage beter geregeld is.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.