Zo maak je als wijkverpleegkundige een wijkplan

Als wijkverpleegkundige weet je dat het bij preventieve zorg niet alleen om die ene cliënt gaat, maar ook om de wijk waarin hij woont. Maar ja, hoe pak je dat aan? Een snelcursus wijkanalyse en -plan maken helpt je op weg.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Arno Massee

De wijkverpleegkundige is de afgelopen jaren weer en meer zichtbaar geworden in de wijk. Wijkverpleegkundigen zijn niet alleen ‘achter-de voordeur-verpleegkundigen’, zij denken en werken individu-overstijgend, en wijkgericht. Om dat te kunnen doen is kennis nodig van wat zich achter al die voordeuren in de wijk afspeelt en welke factoren de gezondheid – positief én negatief – beïnvloeden. Pas dan kan de wijkverpleegkundige schakelen tussen individueel en wijkniveau, en is zij zowel preventief als curatief bezig. Een voorbeeld: veel ouderen wonen in de stad in portiekwoningen. Als ze ouder en strammer worden, krijgen

0
491

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

0
491
Henk Rosendal
Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.