Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zo voorkom je weefselschade bij transfers

Dat er door verticale druk decubitus kan ontstaan, is bekend. Maar er kan ook scheurletsel optreden door weefsellagen die verschuiven, bijvoorbeeld bij transfers. Het onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn al wel conclusies te trekken. Over het gebruik van tilhulpmiddelen bijvoorbeeld.
2 verpleegkundigen met glijzeil bij patiënt in bed
Er is nog maar beperkt onderzoek gedaan naar het ontstaan en het voorkomen van weefselschade door transfers. (Foto: Arno Massee)
Premium

Je tilt een cliënt vanuit

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Belangrijk is om een duidelijk onderscheid te maken tussen een glijzeil en een glijlaken. In België worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.Via de Vlaamse ErgonomieVereniging (VerV) is er een duidelijke jargon omschrijving geweest. Glijlaken is het systeem uit 1 enkele laag. Glijzeil is het tubelaire systeem met twee lagen op elkaar. Glijzeil is decubitusvriendelijker dan een glijlaken. Het laten liggen van de systemen heeft zeker zijn meerwaarde in de preventie van decubitus. Momenteel bestaan er diverse soorten stoffen, die snel verslijten of nog grote trekkracht veroorzaken ten gevolge van stofweving. Een soort kwaliteitslabel is inderdaad nodig voor veilig werk, anders wordt er vals gevoel van veiligheid gecreëerd.

  2. Lees alle reacties
  3. Een zeer interessant artikel voor V&V die dagelijks te maken hebben met til en transfers van zorgvragers die bedlegerig zijn of rolstoelafhankelijk zijn! Het ontstaan van DTI na restspanning komt mijns inziens veel voor binnen de zorg. De link die wordt gegeven naar de filmpjes van goed gebruik.nl zijn ook zeker de moeite waard!

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.