Dat er door verticale druk decubitus kan ontstaan, is bekend. Maar er kan ook scheurletsel optreden door weefsellagen die verschuiven, bijvoorbeeld bij transfers. Het onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn al wel conclusies te trekken. Over het gebruik van tilhulpmiddelen bijvoorbeeld.

Je tilt een cliënt vanuit
Belangrijk is om een duidelijk onderscheid te maken tussen een glijzeil en een glijlaken. In België worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.Via de Vlaamse ErgonomieVereniging (VerV) is er een duidelijke jargon omschrijving geweest. Glijlaken is het systeem uit 1 enkele laag. Glijzeil is het tubelaire systeem met twee lagen op elkaar. Glijzeil is decubitusvriendelijker dan een glijlaken. Het laten liggen van de systemen heeft zeker zijn meerwaarde in de preventie van decubitus. Momenteel bestaan er diverse soorten stoffen, die snel verslijten of nog grote trekkracht veroorzaken ten gevolge van stofweving. Een soort kwaliteitslabel is inderdaad nodig voor veilig werk, anders wordt er vals gevoel van veiligheid gecreëerd.
Hoe zit het met de financiele kant van het verhaal voor de thuiszorg? Je bent volledig afhankelijk van de verzekeraars en hun normen.
De ontwikkeling van een ‘makkelijke’ plafondlift voor thuis, klinkt als muziek in de oren.
Een zeer interessant artikel voor V&V die dagelijks te maken hebben met til en transfers van zorgvragers die bedlegerig zijn of rolstoelafhankelijk zijn! Het ontstaan van DTI na restspanning komt mijns inziens veel voor binnen de zorg. De link die wordt gegeven naar de filmpjes van goed gebruik.nl zijn ook zeker de moeite waard!