Zwachtelen met korte rek: lang niet eenvoudig

Goed zwachtelen is een kunst en vergt veel oefening. Verpleegkundig specialist Intensieve Zorg, poli dermatologie* Corien Dekkers frist je kennis op.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zwachtelen met korte rek is verreweg de meest voorkomende vorm van compressietherapie
Zwachtelen met korte rek is verreweg de meest voorkomende vorm van compressietherapie

Dit artikel is verschenen in Nursing september 2017.

Compressietherapie is een van de belangrijkste behandelingen voor patiënten met oedeem. De methode is bijvoorbeeld bewezen effectief bij de genezing van ulcus cruris venosum en bij de behandeling van lymfoedeemOok vermindert compressietherapie de kans op post-trombotisch syndroom bij een doorgemaakte diep veneuze trombose. Omdat zwachtelen met korte rek verreweg de meest voorkomende vorm van compressietherapie is, lichten we deze methode uit in dit artikel. Het gebruik van langerekzwachtels blijft hier buiten beschouwing. Deze worden nauwelijks nog ingezet en alleen geïndiceerd en toegepast door experts.

Contra-indicaties

Het expertdocument ‘Compressietherapie aan de

3
13987

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. “Let op: zwachtelen gaat dus beenvolgend. Sommige verpleegkundigen brengen de zwachtel circulair aan om geen gaten te krijgen, maar dat is niet de bedoeling. Hierdoor gaan de zwachtels zakken, of ontstaan er vouwen waardoor drukplekken kunnen ontstaan.”

    Hoe zit het dan met de K2 zwachtels?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.