Nursing magazine nr. 11, 2017

  Meten van vitale functies | perioperatieve diabeteszorg | skin tears | interactie tussen voeding en medicijnen | tuchtrechtzaak over niet-reanimeren | transmurale overdracht | collega’s die zelf patiënt werden

   

  Interactie voeding en medicatie

  Voeding en medicijnen: een delicate combinatie

  Medicijngebruik kan invloed hebben op de voedingstoestand van een patiënt. Maar andersom kan voeding ook de werking van medicijnen veranderen. Wat zijn interacties om alert op te zijn?

  reanimatiezaak

  Verpleegkundige geschrapt om niet reanimeren: terecht?

  Een verpleegkundige is ontslagen en geschrapt uit het BIG-register, omdat zij een patiënt niet reanimeerde. De zaak doet veel stof opwaaien.

  Verpleegkundige controleert bloedglucose bij patiënt

  9 weetjes over perioperatieve diabeteszorg

  Nuchter zijn, medicatie, een infectie: een operatie en ziekenhuisopname kan grote invloed hebben op diabetespatiënten. Waar moet je op letten als verpleegkundige op de afdeling?

  Casus wondzorg

  Wondcasus: Skin tear na val van een stoel

  Mevrouw De Vries heeft een skin tear. De genezing verloopt met horten en stoten; er is sprake van infectie, necrose en hypergranulatie.

  Getroffen door je eigen specialisme

  Het zal je maar gebeuren. Je werkt op een gespecialiseerde afdeling en blijkt dezelfde ziekte te hebben als de patiënten die je verpleegt. Het overkwam Nadine, Janny en Riana.

  Impact: Zonder woorden

  Was er maar een protocol voor wat je moet zeggen als je alleen bent met een stervende patiënt, verzucht student Lotte Stevens.

  Wetenschap: verpleegkundigen zijn verdeeld over feedback

  Verpleegkundigen zijn verdeeld over het nut van feedback over kwaliteitsindicatoren op de afdeling, en denken dat het goed zou zijn om deze feedback uitgebreider te bespreken binnen het team.

  Continu meten van vitale functies: zin en onzin

  Heeft het viermaal daags meten van vitale functies zin? Veel verpleegkundigen hebben moeite met het routinematige aspect hiervan. Mogelijk alternatief: het continu meten via nieuwe technologie.

  EBP: depressieve symptomen bij chronische hemodialyse-patiënten

  Depressie komt voor bij 25 tot 50 procent van de chronische hemodialyse (CHD)-patiënten.

  hersenen

  Medicijnquiz: oxazepam

  Artsen schrijven oxazepam voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning. Test je kennis over oxazepam en verdien in één moeite door een accreditatiepunt voor het kwaliteitsregister V&V.

  Knelpunten in de transmurale overdracht

  Verpleegkundigen ervaren problemen in de overdracht van de wijk naar ziekenhuis én andersom. Dit werd recent weer duidelijk na een onderzoek van Nictiz en V&VN. Welke knelpunten kwamen daar zoal uit en zijn er tips om te verbeteren?