Tips voor wondfotografie | Dyspneu in de palliatieve fase | Ethiek: rooming-in of niet? | Interview Bianca Buurman | Minder medicatiefouten dankzij hesjes | Niet-pluisgevoel van verpleegkundigen | EBP: thoraxdrainage, digitaal of analoog?
Met de nieuwe beroepsprofielen is een volgende stap gezet naar twee verschillende verpleegkundige functies verankerd in de wet BIG. De daarbij behorende titels basisverpleegkundige en regieverpleegkundige waren direct voer voor discussie onder verpleegkundigen.
Niet-storen-hesjes zijn effectief om verstoringen en medicatiefouten te voorkomen, concludeert Marian Smeulers, stafadviseur kwaliteit en veiligheid bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, in haar promotieonderzoek. Verpleegkundigen een hesje laten dragen tijdens de bereiding en toediening van medicatie is een goedkope en veel toegepaste interventie.
Iedere verpleegkundige kent het gevoel: je weet dat er iets niet in orde is met je patiënt, maar je kunt niet benoemen wat. Met het niet-pluisgevoel herkennen verpleegkundigen achteruitgang van patiënten nog voordat sprake is van objectieve achteruitgang van vitale functies.
De verpleegafdeling longziekten gebruikt bij thoraxdrainage een analoog flessensysteem (Sahara®), of de digitale Thopaz®. Patiënten met een pneumothorax krijgen standaard een Thopaz®. De verpleegkundigen zouden het liefst met één systeem werken vanwege de uniformiteit en om wisseling van systemen te voorkomen. Welk systeem is voor chirurgische patiënten beter qua opname- en drainageduur en comfort?
Honderden verpleegkundigen deden mee aan de Nursing Challenge 2015 en maakten gezamenlijk zo’n 1400 toetsen. Verpleegkundige Cindy Reekers (44) uit Zwolle was de allerbeste; zij gaat er met de hoofdprijs vandoor.
Wie zich bezig houdt met wondzorg, zal zo nu en dan ook wondfoto’s maken. Door het wegbezuinigen van medische fotografie is er geen eenduidigheid meer over de wijze van fotograferen en laat de kwaliteit te wensen over, vindt fotograaf en oud-verpleegkundige Frank Muller. Hij maakt je wegwijs in de wondfotografie.
De familie van een delirante patiënt is tegen fixatie, dus rooming-in lijkt de oplossing. De aanwezigheid van zijn dochter maakt meneer echter juist onrustig. Moet haar de toegang ontzegd worden?
Voormalig oncologieverpleegkundige Bianca Buurman deed promotieonderzoek, won in 2013 de Anna Reynvaanpraktijkprijs en werd onlangs aangesteld als lector transmurale ouderenzorg aan de Hogeschool van Amsterdam. Wie is deze ambitieuze collega en wat drijft haar?
Een jong stel met plannen voor een wereldreis komt onverwacht terecht op de afdeling neurologie van verpleegkundige Velthuys.
Dyspneu wordt soms als meer belastend ervaren dan pijn.