12 vragen over de nieuwe beroepsprofielen | Dubbele medicatiecontrole op de app | Wondzorg: deze blaren zijn er | Ethiek: leuk leven of gezond leven? | Verpleegkundigen die een traumatische ervaring meemaken | Maagsonde in situ | Verpleegkundige stageplekken | EBP: vochtbepaling bij hartfalen altijd nodig?
De taken en verantwoordelijkhe den van de verpleegkundige staan nu ter discussie, maar dat is nooit anders geweest, zo blijkt uit promotie-onderzoek van verpleegkundedocent Koos Duivesteijn-Ockeloen. Voor zijn onderzoek spitte hij de archieven door van ministeries, vakbladen en lesboeken.
Stageplekken zijn dit jaar opnieuw schaars, zo blijkt uit de meest recente stagecijfers van de mbo-opleidingen verpleegkunde. Opleidingen beperken de instroom, schrappen eerstejaars- of ziekenhuisstages. Of sturen hun studenten de grens over.
Patiënten en verpleegkundigen beoordelen de zorg als goede zorg als verpleegkundigen erin slagen deze af te stemmen op de voorkeuren van de patiënt. In haar proefschrift onderzocht verpleegkundige en verplegingswetenschapper Ria den Hertog hoe verpleegkundigen in het ziekenhuis dat in de praktijk doen. Hierover is namelijk in de huidige literatuur amper informatie te vinden.
Als verpleegkundige maak je wel eens iets traumatisch mee op het werk. Toch ligt hier een groot taboe op. ‘Ik vond dat ik daar tegen moest kunnen. Mijn collega’s kunnen dat toch ook?’
Patiënten met (acuut) hartfalen krijgen in het Martini Ziekenhuis standaard een vochtbeperking van 1500 ml, in overeenstemming met de multidisciplinaire richtlijn Hartfalen uit 2010. Is deze beperking wel nodig en heeft het effect op de behandeling?
De nieuwe beroepstitels leidden tot een golf van kritiek over de namen en vooral tot veel vragen. Hoe zit het met de ‘oude’ inservice-collega’s? En heet een mbo-opgeleide ic-verpleegkundige straks basisverpleegkundige? We verzamelden de meest prangende vragen en zochten naar antwoord.
Ook in 2015 bogen zich weer duizenden verpleegkundigen online over de vier toetsen van de Nursing Challenge. Sommige vragen waren best pittig. Toetsmaker Marion Giesberts zet de meest gemaakte fouten plus de antwoorden op een rij.
Het controleren van een maagsonde gaat ondanks het volgen van het protocol nog wel eens fout. Het Leids Universitair Medisch Centrum leerde van incidenten en voerde instellingsbreed een aangepast protocol in, met aandacht voor risicopatiënten.
Het stimuleren van zelfmanagement en eigen verantwoordelijkheid van je patiënt kan in de praktijk leiden tot ethische dilemma’s. De onlangs verschenen handreiking ‘Ethische dilemma’s bij zelfmanagementondersteuning’2 biedt verpleegkundigen ondersteuning hierbij.
Het is nogal een gedoe, al dat dubbelchecken van medicatie in het kader van High Risk Medication. Maar het kán gemakkelijker. Met een app bijvoorbeeld.
Mevrouw De Wit wil er zijn voor haar man die kanker heeft, maar krijgt dan zelf kanker. Haar einde nadert. Het is het eerste sterfgeval voor verpleegkundige Annabeth. Hoe kan ze mevrouw helpen om los te laten?
Een blaar intact laten of juist niet. Het blaardak verwijderen of laten zitten. Elk type blaar vraagt een andere benadering.