Afrekenen met chronische pijn | Wondinfectie of pyoderma? | Interview met Martin van Rijn | Teamtraining verpleegkundigen | Oncologie: doel en middelen bij targeted therapy |
De nieuwe Zorgverzekeringswet, indiceren en de wijkverpleegkundige terug als spin in het web. 2015 was een roerig jaar voor de langdurige zorg. Staatssecretaris Martin van Rijn: 'Ik hoop dat wijkverpleegkundigen me willen blijven helpen.'
Doelgerichte therapie wint steeds meer terrein in de oncologie. Helaas zijn de bijwerkingen ervan soms zo belastend voor de patiënt, dat hij met de behandeling moet stoppen. Waar let je op bij patiënten die deze targeted therapy krijgen?
Pyoderma gangrenosum is een zeldzame huidziekte waarbij spontaan of na beschadiging van de huid wonden ontstaan, die langzaam groter worden. Het is moeilijk te onderscheiden van een wondinfectie en daarom is een juiste wonddiagnose zeer belangrijk, zo blijkt uit deze casuïstiek.
Om verpleegkundige teams naar een hoger plan te tillen, worden dikwijls trainingen gegeven in communiceren en samenwerking. Maar hebben deze trainingen echt het beoogde effect? Trainer Mark de Jong zet de voor- en nadelen naast elkaar.
Bij patiënten met chronische pijn wordt vaak geen duidelijke oorzaak gevonden. Operatieve behandeling is meestal niet mogelijk en behandelingen met pijnmedicatie of fysiotherapie hebben onvoldoende resultaat. Ook als algemeen verpleegkundige is het goed om te weten welke specialistische pijnbehandelingen er bestaan. Om de patiënt naartoe door te verwijzen, of gewoon over te informeren.
Verpleegkundige Velthuys doet haar eerste cardioversie bij een patiënt die bij eerdere cardioversies onrustig reageerde. Zorgen dat hij in slaap valt blijkt al een hele onderneming.