Nursing magazine nr . 1, 2017

  8 vragen over het prikken van een infuus |Als je cliënt alleen jou aan het bed wil | EBP: mag patiënt zonder mictie naar huis? | Intimiteit bij dementie | Wat je moet weten over medicinale canabis | Het nut van werken met indicatoren

  Nachtdiensten bleken geen effect te hebben op het aantal ziekmeldingen

  Korte rusttijd tussen diensten: vaker ziek

  Verpleegkundigen die minder dan elf uur rusttijd krijgen tussen diensten, melden zich vaker ziek. Dat blijkt uit Noors onderzoek. Tot verbazing van de onderzoekers hadden nachtdiensten geen effect op het aantal ziekmeldingen.

  Wetenschap

  Wetenschap: het nut van werken met indicatoren

  Beperk het aantal indicatoren om de kwaliteit van de verpleegkundige zorg te meten en geef verpleegkundigen inzicht in het nut van indicatoren. Dat bepleit gezondheidswetenschapper Dewi Stalpers in haar proefschrift over de effectiviteit en bruikbaarheid van kwaliteitsindicatoren in ziekenhuizen.

  verpleegkundige legt een infuus aan bij een oudere patient.

  8 vragen over het prikken van een infuus

  Op de juiste manier een infuus prikken zonder dat de patiënt er al te veel hinder van ondervindt, is niet gemakkelijk. We vroegen verpleegkundigen welke vragen zij hierover hebben, en legden deze voor aan Alfred de Jong, docent en anesthesieverpleegkundige en Christel Janssens, verpleegkundig specialist van het IV Katheterteam.*

  Verpoleegkundige Roos heeft een speciale band met een patiënt

  Impact: Balletmeisjes

  Als blijkt dat een van de patiënten van Roos Schrijer vroeger balletjuf was, hebben ze gelijk een band.

  evidence based practice

  EBP: mag patiënt zonder mictie naar huis?

  Mogen patiënten na algehele anesthesie zonder mictie naar huis, of is het risico op urineretentie te groot? Collega's zochten het uit.

  Medicinale cannabisflos

  Medicinale cannabis: wat je moet weten als verpleegkundige

  Patiënten die kampen met chronische pijn of misselijkheid kunnen baat hebben bij medicinale cannabis. Ook kan het de eetlust opwekken. Wat moet je weten over dit - nog niet breed ingezette - middel?

  ethisch verpleegkundig dilemma

  Dilemma: Cliënt wil mij als enige zorgverlener

  Een cliënte wil dat alleen wijkverpleegkundige Olga haar ulcus cruris komt verzorgen. Moet Olga hiermee instemmen? We bespreken de casus volgens de methode Moreel Beraad.

  Frans Hoogeveen spreker palliatieve zorg

  Interview Frans Hoogeveen: intimiteit bij dementie

  Frans Hoogeveen is expert op het gebied van dementie. Wat kan deze ouderenpsycholoog ons leren over de omgang met seksualiteit en intimiteit bij dementie?

  wat staat verpleegkundigen te wachten in 2017?

  2017 Wat staat ons te wachten dit jaar?

  Beroepsprofielen, cao, inspectiebezoek: voor iedereen die zich afvraagt wat 2017 in petto heeft voor verpleegkundigen: een greep uit de verwachte ontwikkelingen.

  Wetenschap

  Wetenschap: CRP belangrijk bij opsporen postoperatieve complicaties

  Hoe kun je complicaties na een buikoperatie vroeg identificeren? Arts in opleiding Jennifer Straatman onderzocht het.

  Wetenschap

  Wetenschap: Elektroconvulsieve therapie effectief bij ouderen met depressie

  Ouderen met een psychotische depressie reageren goed op elektroconvulsieve therapie. Dat concludeert ouderenpsychiater Mardien Oudenga.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.