Nursing magazine nr 1, 2019

  Hugo, Haaike, Rolf en Marijke waren in het nieuws in 2018 en blikken terug | Vooruitblik naar 2019 | ‘E-health maakt de zorg juist niet afstandelijker’ | Nursing Challenge: longembolie, macrogol | Hechtingen verwijderen | Wondcasus: amputatie voorvoet bij diabetespatiënt

  vergrootglas

  Wetenschap: Verspilling medicijnen kan veel minder

  Veertig procent van de medicijnen die patiënten terugbrengen naar de openbare apotheek, zijn onnodig voorgeschreven of opgehaald. Gemiddeld gaat het om 1100 euro per patiënt.

  wondzorg amputatie

  Wondcasus: amputatie van de voorvoet

  Meneer Peeters draagt ondanks zijn diabetes teenslippers op vakantie, en loopt een nare voetwond op. Uiteindelijk moet zijn voorvoet geamputeerd worden.

  Impact: ‘Je leerde mij er voor honderd procent voor te gaan’

  Je zat rechtop in bed en verspreidde een bijna tastbare levensenergie. 36 jaar, goedlachs, maar met een hardnekkige borsttumor. Je leerde me waardevolle levenslessen.

  e-health

  Daan Dohmen: ‘Door e-health komt er juist meer tijd voor de patiënt’

  E-health kan afstandelijk klinken, maar volgens deskundige Daan Dohmen hoeft dat allesbehalve het geval te zijn. ‘Verpleegkundigen kunnen nog meer inzetten op hun toegevoegde waarde als mens.’

  vergrootglas

  Wetenschap: Ouderen revalideren actiever na cva met verpleegkundige begeleiding

  Oudere cva-patiënten die bij het revalideren worden gecoacht door verpleegkundigen, besteden dagelijks bijna een uur langer aan therapeutische activiteiten.

  urinesediment

  EBP: Is het nodig standaard preoperatief een urinesediment af te nemen?

  Bij alle hartoperatiepatiënten in het AMC wordt een dag voor OK een urinesediment afgenomen. Is dat noodzakelijk bij alle patiënten?

  talent

  Talent Teun Toebes: ‘Samen lachen is zo’n fijn gevoel’

  Teun Toebes (19) doet de hbo-v-opleiding en is verzorgende in een verpleeghuis. Hij maakt vlogs voor zijn YouTube-kanaal STEUN en toeverlaat (@teunentoebespraat).

  portret

  Haaike, Rolf, Hugo en Marijke waren in het nieuws in 2018, hoe gaat het met ze?

  Haaike, Rolf, Hugo en Marijke waren in 2018 in het nieuws op Nursing.nl. Hoe gaat het met ze en hoe zien zij het komende jaar tegemoet?

  Draadjes, nietjes en lijm: verwijderen van hechtingen

  Een gewone hechting verwijderen is routine voor verpleegkundigen. Maar een minder bekende hechting, zoals een matrassteek, hoe verwijder je die?

  vooruitblik

  Wat staat verpleegkundigen te wachten in 2019?

  Wat heeft 2019 in petto voor verpleegkundigen? Een greep uit de verwachte ontwikkelingen.

  kennistoets

  Nursing Challenge: Macrogol

  Macrogol is een laxans en wordt onder andere gebruikt voor de behandeling of het voorkomen van obstipatie en voor darmlediging voorafgaand aan een darmonderzoek.

  Blog Sandra: ‘Hoeveel privacy willen we hebben?’

  ‘Patiënt vindt privacy in ziekenhuizen ondermaats’ kopte Nursing onlangs. Sandra kan zich er iets bij voorstellen als ze weer eens op de eerste rang belandt van een ziekenhuis. Niet als pleeg, maar als familielid.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.