Nursing magazine nr 1, 2021

  Tweede coronagolf | Interview Nienke Ipenburg en Ginny Mooy | Vooruitblik 2021 | Wondcasus hidradenitis suppurativa | Nursing Challenge: COPD en Clozapine | EBP: bedrust tegen hoofdpijn na een lumbaalpunctie | Wet zorg en dwang | Thuis saturatie meten | Nieuwe cao UMC

  Rood elektriciteitssnoer in de vorm van hart

  Tweede coronagolf: hoe houden verpleegkundigen het vol?

  Tijdens de eerste coronagolf hielden applaus en adrenaline verpleegkundigen op de been. Van beide is er minder tijdens deze tweede golf, terwijl het werk niet minder zwaar is. Verpleegkundigen vertellen waar zij positieve energie uit putten.

  ‘Er is te weinig gevoel van urgentie rond corona en verpleegkundigen zijn daar de dupe van’

  Verpleegkundig specialist Nienke Ipenburg en antropoloog Ginny Mooy zijn betrokken bij het Red Team, dat de Nederlandse overheid tegenspraak biedt bij het gevoerde crisisbeleid.

  EBP - evidence based practice

  EBP: Helpt bedrust na een lumbaalpunctie hoofdpijn voorkomen?

  Op de afdeling neurologie vinden veel lumbaalpuncties plaats. Een van de meest voorkomende complicatie bij een lumbaalpunctie is hoofdpijn. Verpleegkundigen vragen zich af of bedrust hoofdpijn voorkomt bij volwassen patiënten die een lumbaalpunctie hebben ondergaan.

  Verpleegkundige en oudere mevrouw overleggen, papierwerk ligt op tafel

  Wet zorg en dwang: positief voor cliënten, maar er zijn ook knelpunten

  Na een jaar Wet zorg en dwang zijn sommige hordes genomen, maar nog lang niet allemaal. Hoe ervaren verpleegkundigen de uitvoering van de nieuwe wet?

  Bloedglucosemeter die een waarde van 4,8 mmol/l aangeeft, insulinespuit, medicatie bij diabetes

  Bij diabetes zijn deze voedingsadviezen heel belangrijk

  Hoe verminder je de kans op hypoglykemie met voeding? Dergelijke vragen beantwoordt een diabetesverpleegkundige, aan de hand van een nieuwe richtlijn.

  Toets 3 Nursing Challenge: wondzorg

  Wondcasus over pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien (hidradenitis suppurativa)

  Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte met terugkerende pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien. Er kunnen rode bulten, abcessen en soms zelfs hele onderhuidse gangenstelsels ontstaan.

  Verpleegkundige Jolanda Bergsma in uniform

  Talent Jolanda: ‘Erbij mogen zijn als de patiënt een tweede leven start is heel bijzonder’

  Jolanda is verpleegkundige op de MDL-afdeling en een van de pioniers van het verpleegkundig platform in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Wat maakt haar werk bijzonder?

  letters GO FOR IT

  Blog Hugo: ‘Het vak redden? Kies voor jezelf!’

  Het is een beroemde uitspraak van Einstein: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ Als verpleegkundigen iets anders willen krijgen, dan moeten ze dus iets anders doen, vindt Hugo. 

  Pauw pronkt met veren wijd

  Pronk in 2021 met je veren (en daarna)

  In 3 delen blikken we vooruit op wat verpleegkundigen komend jaar kunnen verwachten. Wat kunnen we leren van de coronapandemie en wat gaat nog meer spelen in 2021? In deel 1 roepen diverse partijen verpleegkundigen op vaker zélf het woord te nemen.

  Verpleegkundigen in de medicijnkamer

  Blog Barbara: ‘Wat heb je me nou geflikt?!’ Het belang van veilig fouten melden

  Welke (bijna-)incidenten meld je en welke kun je afdoen als 'vergissing, niks aan de hand'? Het verschilt enorm per afdeling, weet Barbara.

  Hoe begeleiden we stagiaires in coronatijd? Dit zijn de heetste hangijzers in 2021

  In 3 delen blikken we vooruit op wat verpleegkundigen komend jaar kunnen verwachten. Wat kunnen we leren van de coronapandemie en wat gaat nog meer spelen in 2021? In deel 3 de actuele stand van zaken rondom de meest in het oog springende vraagstukken dit jaar. Plus een overzicht van richtlijnen en standaarden die op komst zijn.

  Nursing Challenge: COPD

  COPD is niet omkeerbaar, vaak progressief en een van de belangrijkste doodsoorzaken bij volwassenen. Hoe ziet het beloop van COPD eruit en wat zijn behandeldoelen? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  vergrootglas

  Wetenschap: ‘Meer functiedifferentiatie zou langdurige ouderenzorg ten goede komen’

  Verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden in de langdurige, intramurale ouderenzorg doen nog te veel dezelfde werkzaamheden. Dat concludeert verplegingswetenschapper Astrid Tuinman.

  Nursing Challenge: Clozapine

  Clozapine is een antipsychoticum dat onder andere wordt gebruikt bij schizofrenie en bij psychoses bij de ziekte van Parkinson. Maak de toets bij dit artikel en haal 1 accreditatiepunt.

  Het Nursing-magazine van januari is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van januari 2021. Met daarin onder meer: de gevolgen van de tweede coroangolf en wat staat ons te wachten in 2021. De toetsartikelen gaan over COPD en clozapine.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.