Nursing magazine nr 1/2, 2022

  Wat gaat 2022 verpleegkundigen brengen? | Lezersvragen over stomazorg | Nursing Challenge: complicaties en comorbiditeiten bij COPD en antipsychotica | Nursing Challenge: multiple sclerose en orale bloedglucoseverlagers | EBP: bladderen na een rectumoperatie | Stoppen met werken na 45 dienstjaren | Omgaan met levensvragen | Zorgverlenen in een vervuilde woning

  Casus levensvragen: ‘Ik voel dat dit oudere echtpaar erdoorheen zit’

  Meneer De Pauw is boos omdat hij door zijn nierproblemen en chronische buikpijn alleen maar thuis zit: `waarom overkomt me dit?' Hij reageert zich af op zijn vrouw. De wijkverpleegkundige schakelt een geestelijk verzorger in.

  Zeg niet ‘wat is het hier een troep’. Maar wat doe je wel bij cliënten in een vervuild huis?

  Zorgverleners in de wijk vinden de zorg voor cliënten in een vervuild huishouden vaak ingewikkeld. Dat blijkt uit een knelpuntenanalyse van Nivel en V&VN. Wat doe je als je zorg moet verlenen aan een cliënt in een vervuild huis?

  3 vragen over het manifest voor betere werkomstandigheden

  Verpleegkundigen van de umc’s hebben een manifest opgesteld met eisen voor betere werkomstandigheden. Het manifest van de groep, Nurse Minded, leidde tot een Tweede Kamer-motie over gratis kinderopvang en parkeergelegenheid voor zorgverleners.

  Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet je de afgelopen 5 jaar in de vvt hebben gewerkt.

  7 nieuwe vragen over stoppen met werken na 45 jaar

  Over de regeling om te stoppen met werken na 45 dienstjaren wordt steeds meer duidelijk. In dit artikel beantwoorden we 7 vragen waarop nieuwe antwoorden zijn gegeven door werkgevers en/of vakbonden.

  Een verpleegkundige in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht tijdens kerst 2020. Foto: ANP

  Kerst 2021: dit is het verlanglijstje van verpleegkundigen

  Wat moet er voor jou écht veranderen om het vak met plezier te blijven doen? Nursing stelde deze vraag op Instagram en dit kwam eruit.

  bankbiljetten

  Vooruitblik 2022: nieuwe bekostiging van wijkverpleging. Wat houdt het in?

  Op 1 januari start een vijfjarig experiment van de NZa om te komen tot een nieuw bekostigingsmodel voor de wijkverpleging. Hoe ziet dit model eruit en wat moeten verpleegkundigen die deelnemen aan het experiment doen?

  Studenten verpleegkunde aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Foto: ANP

  Vooruitblik 2022: 50 jaar hbo-v en hoe wordt het tekort aan stages opgelost?

  De opleiding verpleegkunde is populair. De keerzijde hiervan is een tekort aan stageplaatsen. Hoe moet dit verder in 2022?

  Verpleegkundige op de corona ic van het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis. Foto: ANP

  Corona in 2022: ‘We moeten dit jaar uit de crisismodus komen’

  Volgens de beroepsorganisaties die Nursing voor dit artikel sprak moet er echt iets veranderen aan deze ‘uitputtingsslag waar geen einde aan lijkt te komen’, anders verlaten verpleegkundigen in 2022 met bosjes de zorg.

  Lawaaiprotest in het Amsterdam UMC op 28 september. Foto: ANP

  Vooruitblik 2022: Eén cao en zeggenschap voor verpleegkundigen en verzorgenden

  Al vanaf het moment dat NU’91 werd opgericht - 30 jaar geleden – wil de vakbond graag een cao voor alleen verpleegkundigen en verzorgenden. Gaat deze cao V&V er komen in 2022?

  Waarschijnlijk verschijnt dit jaar voor het eerst een richtlijn ADL. Foto: Arno Massee

  Deze richtlijnen en kwaliteitsstandaarden verschijnen in 2022

  Welke nieuwe richtlijnen en handreikingen heeft 2022 in petto? Nursing zette een aantal op een rij. 

  Vooruitblik: wat staat verpleegkundigen te wachten in 2022?

  In onderstaande artikelen blikken we vooruit op wat het nieuwe jaar voor verpleegkundigen in petto heeft.

  Nursing Challenge: Complicaties en comorbiditeiten bij COPD

  Van exacerbaties tot pulmonale hypertensie: bij COPD kunnen allerhande complicaties en comorbiditeiten optreden. Welke zijn dat en hoe ontstaan ze? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: Antipsychotica

  Antipsychotica worden ingezet bij psychosen en aandoeningen met psychotisch gedrag zoals dementie, maar ook om delier te behandelen. Met de toets bij dit artikel kun je 1 accreditatiepunt halen.

  Het Nursing-magazine van januari-februari is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van januari-februari 2022. Met daarin onder meer: wat gaat 2022 verpleegkundigen brengen en we beantwoorden lezersvragen over stomazorg. De toetsartikelen gaan over complicaties en comorbiditeiten bij COPD en antipsychotica.

  4 lezersvragen over stoma: materiaalkeuze, klysma en wat bij gevoelige huid?

  Wat willen jullie weten over stomazorg, vroegen we onlangs. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen zoals: welk materiaal kies ik, hoe dien ik een klysma toe en wat te doen bij een gevoelige huid?

  vergrootglas

  Wetenschap | Input verpleegkundigen kan oncologische overbehandeling beperken

  Verpleegkundigen zijn doorgaans beter op de hoogte van de behandelwensen van oncologische patiënten dan artsen. Als zij deze vaker naar voren brengen, kan dit overbehandeling beperken, terwijl de sterfte gelijk blijft.

  EBP - evidence based practice

  EBP | Hoe vaak bladderen na een rectumoperatie?

  Patiënten hebben na een rectumoperatie kans op blaasretentie; sommigen hebben een blaasretentie van meer dan 1 liter. Verpleegkundigen onderzochten hoe vaak deze patiënten postoperatief gebladderd moeten worden om een retentieblaas op te sporen.

  Talent Linda: ‘Als zorginfluencer hoop ik mensen enthousiast te maken voor de zorg’

  Linda de Valk (27) is wijkverpleegkundige bij Zorgwacht in Utrecht Overvecht. Ze is Ambassadeur van de zorg (zie ontdekdezorg.nl) en geeft op scholen voorlichting over verpleegkunde. Ook zit ze in JongRAAT, waarvoor ze met bestuurders in gesprek gaat over tekorten.

  Nursing Challenge: Multiple sclerose

  Multiple sclerose is een van de belangrijkste oorzaken van chronische neurologische invaliditeit op jonge leeftijd. De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: orale bloedglucoseverlagers

  Orale bloedglucoseverlagende middelen worden vooral ingezet bij de behandeling van diabetes mellitus type 2 (DM2). De toets bij dit artikel levert 1 punt op.

  6 REACTIES

  1. Lees alle reacties

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.