Nursing magazine nr. 10, 2016

    Ethiek: rust geven of activeren? | Interview Sander de Hosson | Motivational interviewing  | Skin grafts | Omgaan met patiënten met de Roos van Leary | Schoonmaken werkblad van de medicijnkamer | Darmvoorbereiding: met welk middel?

    ethisch verpleegkundig dilemma

    Ethiek: rust geven of activeren?

    Het stimuleren van zelfmanagement en eigen verantwoordelijkheid van je patiënt kan in de praktijk leiden tot ethische dilemma’s. Zoals bij verpleegkundige in de wijk Fatima, die het belangrijk vindt dat de bedlegerige mevrouw Van der Sluis zelf eet en zichzelf wast.

    Impact: ‘Gij zult niet aanraken’

    Long- en oncologieverpleegkundige Fleur Kloosterman vertelt over die ene patiënt die ze nooit zal vergeten.

    Interview Sander de Hosson: ‘Verpleegkundigen hebben palliatieve zorg al meer omarmd dan artsen’

    In korte tijd heeft longarts Sander de Hosson zich ontwikkeld tot het gezicht van de palliatieve zorg in Nederland. Volgens hem is er nog een wereld te winnen. ‘In geboortezorg wordt volop geïnvesteerd, maar de zorg voor stervenden is een ondergeschoven kindje.’

    Motivational interviewing door verpleegkundigen

    Hoe beweeg je patiënten – bijvoorbeeld met diabetes - om hun ongezonde gedrag te veranderen? Motivational interviewing of motiverend interviewen (MI) kan daarbij helpen.

    Prinsjesdag: ‘Geen langetermijnvisie’

    Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet zoals gebruikelijk de begroting voor het komende jaar. Wat zijn de highlights voor verpleegkundigen?

    Zwachtel

    Skin grafts: wat zijn de mogelijkheden?

    Een huidtransplantatie spreekt tot de verbeelding: skin grafts of huidenten geven wondheling een boost en kunnen helpen om grote wonden in enkele weken te laten sluiten waar dat anders maanden zou duren. Wat is zoal mogelijk? Een overzicht.

    Omgaan met patiënten met de Roos van Leary

    De Roos van Leary kan verpleegkundigen helpen bij het omgaan met 'lastige' patiënten.

    Tips: schoonmaken werkblad van de medicijnkamer

    Gebruik voor het schoonmaken van het werkblad in de medicijnkamer geen sopdoekjes, maar microvezeldoekjes. Ook alcohol maakt niet goed schoon. Dat blijkt uit een veegproeventest in Amersfoort.

    Wetenschap

    Wetenschap: verpleegkundig spreekuur vermindert risico op klachten

    Een verpleegkundig spreekuur helpt hart- en vaatziekten voorkomen, blijkt uit promotieonderzoek van cardioloog Harald Jørstad. Verpleegkundigen communiceren anders dan artsen en zien patiënten vaker. Het spreekuur helpt bij het laag houden van bloeddruk en cholesterolgehalte en bij de inname van medicijnen. Bij patiënten die vier keer per half jaar een verpleegkundig spreekuur bezochten, daalde het risico op ernstigere klachten met twintig procent.

    evidence based practice

    EBP: welk middel is het meest geschikt voor darmvoorbereiding?

    P: Volwassen patiënten die een coloscopie ondergaan I: Voorbereiding patiënten met Picoprep® C: Voorbereiding patiënten met Moviprep® O: Effectiviteit, patiëntvriendelijkheid, bijwerkingen, kosten

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.