Perifere infuuszorg | Herziene richtlijn neusmaagsonde | Angstige patiënten kalmeren | Brandwonden reinigen met Prontosan | Herstel na dagopname | Madentherapie bij gangreen in diabetische voet | Mobiliseren van ouderen | Nieuwe collega’s begeleiden
Het herstel na een ingreep op de dagopname valt voor veel patiënten tegen. In meer dan acht op de tien gevallen blijkt het herstel op dag 4 na de ingreep matig of slecht te verlopen.
Angst voor de operatie is niet alleen vervelend voor de patiënt, maar kan ook nadelige gevolgen hebben op de langere termijn. Wat kun je doen om een angstige patiënt gerust te stellen?
Lieke Verkerk, verpleegkundige in een kleinschalige woning voor dementerende ouderen, leest een bewoner voor over de Tweede Wereldoorlog. Dat roept heel wat emoties op.
Op het brandwondencentrum worden dagelijks brandwonden gereinigd. Hierbij maakt het team gebruik van NaCl 0,9%, H2O of Prontosan®-oplossing (polyhexanide). Laatstgenoemd middel wordt voornamelijk op advies van de arts gebruikt.
Een oudere dame met diabetes ontwikkelt een diabetische voet met gangreen. De wondgenezing verloopt moeizaam, maar maden brengen uitkomst.
Test je kennis over het inhalatie-corticosteroïde fluticason. En verdien in één moeite door een accreditatiepunt voor het kwaliteitsregister V&V.
De discussie over de nieuwe beroepstitels voor mbo- en hbo-verpleegkundigen is opnieuw opgelaaid. Dit keer is de aanleiding een peiling van beroepsvereniging V&VN onder 1000 leden van hun achterban.
Voor een 70-plusser kan een ziekenhuisopname het begin zijn van een neerwaartse spiraal. Zo snel mogelijk het bed uit kan functieverlies helpen voorkomen.
De richtlijn Neusmaagsonde is herzien.1 Mariël Klos, voorzitter expertgroep neusmaagsonde V&VN en voedingsverpleegkundige geeft antwoord op vragen en licht de belangrijkste wijzigingen toe.
In september begonnen veel pas-gediplomeerde verpleegkundigen vol enthousiasme aan hun eerste echte baan. Een spannende tijd waarin goede begeleiding vereist is. Hoe moet die begeleiding eruit zien?
Verpleegkundig leiderschap is een term die je steeds vaker tegenkomt. Wat is dat eigenlijk? ‘Het gaat erom dat je als verpleegkundige op de afdeling en daarbuiten invloed hebt op de kwaliteit van zorg, en dat laat zien,’ aldus Hester Vermeulen en Pieterbas Lalleman.
Hoe vaak moet je een niet-actief infuus spoelen, hoe krijg je luchtbellen uit de lijn? Infuusdeskundigen geven antwoord op deze en andere veel gestelde vragen over (perifere) infuustechnologie.
In het SJG te Weert worden opgenomen geriatrische patiënten overdag gemobiliseerd in een huiskamer.
Dat huiskamerproject dingt nu mee in de top-10 van de NIAZ wedstrijd over kwaliteit in de zorg.
Zeker een reportage waard.
Vriendelijke groeten Helga Houben SEH verpleegkundige in het Sint Kans Gasthuis te Weert.