Nursing magazine nr 10, 2018

  Discussie over de griepprik | Observeren van urine | Simvastatine | Opfrisartikel over diabetes | Interview met nieuwe hoogleraren Jaarsma en Schoonhoven | Verpleegkundigen met succes op social media | De gevolgen van de miljoenennota voor de zorg

  vergrootglas

  Wetenschap: Niet-pluisgevoel helpt verslechtering van patiënt eerder te signaleren

  Het niet-pluisgevoel is een belangrijke aanvulling op het meten van vitale functies, en verdient een plaats in de Spoed Interventie Systemen. Dat stelt verplegingswetenschapper Gooske Douw in haar promotieonderzoek.

  10 vragen en antwoorden over diabetes

  Hoewel diabetes mellitus een bekend ziektebeeld is, zijn er nog altijd onduidelijkheden over. Vandaar een opfrisser in de vorm van dit artikel. 10 Vragen en antwoorden over diabetes die je altijd al op een rijtje wilde hebben.

  Impact: ‘De familie betrok mij overal bij’

  Op haar vrije avond maakt verpleegkundige Mendy Holtslag zich zorgen over een terminaal zieke cliënt. Ze besluit contact op te nemen met zijn dochter.

  Prinsjesdag 2018: wat zijn de reacties uit het werkveld?

  Het ministerie van VWS wil volop inzetten op het bestrijden van het personeelstekort. Voor de ouderenzorg komt eveneens extra geld beschikbaar. De beroepsorganisaties zijn positief, maar ook sceptisch.

  Deze verpleegkundigen hebben succes op social media

  Ze gebruiken social media om hun vak op de kaart te zetten. Ze scoren retweets, likes en worden soms zelfs opgemerkt door de politiek. Verpleegkundige influencers Barbara, Eline, Tommie en Ilse over de waarde van social media voor het vak.

  vergrootglas

  Wetenschap: Personeel grotendeels verantwoordelijk voor lawaai op de ic

  Het meeste geluid op de intensive care is niet afkomstig van apparatuur, maar van het personeel. Het gaat om spraak en geluiden van activiteiten. Dat stelt internist-intensivist Koen Simons in zijn promotieonderzoek.

  verplegingswetenschap

  Nieuwe hoogleraren Schoonhoven en Jaarsma: ‘We zien meer beroepstrots’

  Twee nieuwe hoogleraren verplegingswetenschap - Tiny Jaarsma en Lisette Schoonhoven - vertellen over hun plannen. ‘Onze wens? Dat verpleegkundigen de kans krijgen om door te leren en op de plek te komen die bij hen past.’

  Talent Simone Maaskant: ‘De hbo-v, die gingen we nooit halen’

  Simone Maaskant (36) is pas afgestudeerd als hbo-verpleegkundige, werkt in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en is net gestart met de master EBP aan de UvA.

  discussie wel of geen griepprik

  De griepprik: waarom zou je hem halen, en waarom niet?

  Elk jaar laait de discussie weer op: neem je als verpleegkundige wél of niet de griepprik? Doen, zeggen voorstanders. Daarmee bescherm je patiënten tegen griep en ernstige complicaties. Er is onvoldoende bewijs, zeggen tegenstanders.

  evidence based practice

  EBP: Heartscore beste methode om risico op coronair syndroom in te schatten?

  Diagnosticeren van patiënten met pijn op de borst kan lastig zijn. Om onnodige onderzoeken te voorkomen, is de HeartScore ontwikkeld: een risico-inventarisatie voor het coronair syndroom. Is deze net zo betrouwbaar als de standaardmethode?

  urine observeren

  Nursing Challenge: observeren van urine

  Gezonde urine is bijna geurloos en heeft de kleur van stro of een blond biertje. Veranderingen in de kleur of geur van urine kunnen allerlei oorzaken hebben. Wanneer moet je niet-pluisgevoel aanslaan?

  Wendy Oldenmenger

  3 vragen over: het stijgende gebruik van oxycodon

  Er was de afgelopen tijd veel aandacht voor het toenemende gebruik van de zware pijnstiller oxycodon. Nursing vroeg pijndeskundige Wendy Oldenmenger of ze dit herkent uit de praktijk en of ze zich ook zorgen maakt.

  Nursing Challenge: simvastatine

  Simvastatine (Zocor®) is een cholesterolsyntheseremmer. Het verlaagt de cholesterolconcentratie in het bloed. Een overzicht van indicaties, contra-indicaties en bijwerkingen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.