Nursing magazine nr 10, 2019

  Wet BIG II: de geschiedenis van functiedifferentiatie | Prinsjesdag 2019 |  Nursing Challenge: CVA en GLP-1-agonisten | Interview Maarten van der Weijden | Sneller herstellen na een operatie | Zo verzorg je een PICC | Procedure na een calamiteit | Is een plastic brug bij een tijdelijke stoma noodzakelijk

  Verpleegkundige voor tuchtcollege

  Betrokken raken bij een calamiteit, je moet er niet aan denken. Maar wees wel voorbereid

  Wie betrokken is bij een calamiteit komt in een roerige periode terecht. Naast de emoties over de mogelijke schade die je met je fout onbedoeld hebt veroorzaakt, krijg je ook te maken met een calamiteitenonderzoek. Wees daarop voorbereid en rapporteer zorgvuldig.

  Evidence based practice werken

  Is een plastic brug bij een tijdelijk stoma noodzakelijk?

  Patiënten die na een laparotomie een tijdelijk stoma hebben, krijgen soms een plastic brug om retractie te voorkomen. Kan het gebruik van deze brug achterwege blijven, zodat de zelfzorg bij deze patiënten sneller kan starten? Verpleegkundigen in het Martini Ziekenhuis zochten het uit.

  Prinsjesdag 2019: organisatie zorg op de schop, onderzoek naar functiedifferentiatie

  Lees in dit artikel diverse voor verpleegkundigen relevante punten uit de beleidsagenda van VWS, onderdeel van de Rijksbegroting 2020 die gepresenteerd werd op Prinsjesdag.

  perifeer ingebrachte centrale katheter (PICC)

  Zo verzorg je een PICC (perifeer ingebracht centrale katheter)

  In dit artikel: hoe verzorg je een PICC? Met een stap-voor-stap handleiding om een PICC door te spoelen en de fixatiepleister te vervangen.

  Stappenplan: doorspoelen centrale katheter (PICC)

  Zo spoel je een centrale katheter (PICC) door in vier stappen. 

  Stappenplan: fixatiepleister PICC vervangen

  Zo vervang je de fixatiepleister van een PICC in 7 stappen.

  ‘Nergens was ik mij zo bewust van mijn sterfelijkheid als in het ziekenhuis’

  Zwemmer Maarten van der Weijden spreekt in december op de Nursing Experience over doorzettingsvermogen, zijn ziekteperiode en ziekenhuisopnames. Wat kunnen verpleegkundigen leren van zijn ervaringen? 

  vergrootglas

  Wetenschap: betere verpleegkundige werkomgeving komt veiligheid en zorg ten goede

  Verpleegkundigen die hun werkomgeving een hoog cijfer geven, vinden de patiëntveiligheid op hun afdeling beter en de kwaliteit van de zorg hoger. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Brigitte de Brouwer.

  Tijdlijn functiedifferentiatie: waar komen we vandaan (en waar gaan we heen)?

  Het wetsvoorstel BIG II is van tafel, maar zorgde voor de nodige ophef deze zomer. Waar kwam dat wetsvoorstel eigenlijk vandaan? Bekijk deze tijdlijn en zie dat functiedifferentiatie al decennialang de gemoederen bezig houdt.

  Verplegen bij ESBL kan veilig op meerpersoonskamer, mét deze contactisolatie

  Nursing stelde 3 vragen aan een van de onderzoekers die meewerkten aan een studie naar infectiepreventie bij ESBL. De onderzoeker geeft in dit artikel ook praktische adviezen aan verpleegkundigen over contactisolatie.

  CVA cerebrovasculair accident

  Nursing Challenge: cerebrovasculair accident

  Een CVA kan allerlei gevolgen hebben, waaronder motorische uitval, slikproblemen en neglect. Maak ook de bijbehorende toets en verdien 2 accreditatiepunten voor het kwaliteitsregister V&V.

  GLP-1-agonisten

  Nursing Challenge: GLP-1-agonisten

  GLP-1-agonisten worden ingezet bij de behandeling van diabetes mellitus type 2, maar het zijn geen insulines. Maak de toets bij dit artikel en verdien 1 accreditatiepunt.

  Verpleegkundigen helpen patiënt uit bed en mobiliseren

  Patiënten herstellen sneller na operatie dankzij nieuwe werkwijze

  Door een nieuwe manier van werken (Enhanced Recovery After Surgery) herstellen patiënten sneller na een darmoperatie. Verpleegkundigen zijn enthousiast.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.