Nursing magazine nr 10, 2022

  Moeilijke keuzes in de stervensfase | V&VN reageert op vragen zorgakkoord | Nursing Challenge: heupprothese en  bètablokkers | Plaatsbepaling neusmaagsonde | EBP: mentorprogramma voor behoud van beginnende verpleegkundigen | Afschaalplan bij code zwart | Prinsjesdag 2022 | Portretten verpleegkundige podcastmakers

  Verpleegkundige en podcastmaker Roy: ‘Dankzij mijn podcast kan ik zorgbreed toffe verhalen delen’

  Roy Haze (27) is kinderverpleegkundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en maker van de podcast ZorgCast.

  5 Verpleegkundigen die een podcast maken over hun werk: ‘Met deze hobby kan ik echt iets bijdragen’

  Inspireren, taboes doorbreken, verhalen delen: Roy, Ivo, Marije, Maaike en Thomas steken hun vrije tijd in het maken van podcasts over het vak. Wat drijft hen?

  Verpleegkundige podcastmakers Maaike en Thomas: ‛Taboes doorbreken, dat is onze missie’

  Verplegingswetenschapper Maaike van Sasse van IJsselt (28) maakt samen met coach voor verpleegkundigen Thomas Groen (29) de Verpleegkunde Podcast.

  Verpleegkundige en podcastmaker Ivo: ‛Een podcast is een ideale manier om nieuwe dingen te leren’

  Ivo van Asperen (45) werkt als ambulanceverpleegkundige en docent-ontwikkelaar, en maakt Ambulance de Podcast.

  Verpleegkundige en podcastmaker Marije: ‛Met deze hobby kan ik echt iets bijdragen’

  Marije de Waij (50) maakt naast haar werk als gespecialiseerd verpleegkundige De Zorg podcast.

  EBP - evidence based practice

  EBP | Kan een mentorprogramma beginnende verpleegkundigen binnenboord houden?

  In de zorg moeten we alle zeilen bijzetten om beginnende verpleegkundigen aan boord te houden. Verpleegkundigen zochten uit of een mentorprogramma voor recent gediplomeerde verpleegkundigen leidt tot personeelsbehoud.

  Stel: er komt een code zwart, hoe gaan we dan de zorg afschalen?

  Stel: er ontstaat een code zwart op jouw afdeling, wat is dan het effect op jullie zorgverlening? Ic-verpleegkundige Marieken van der Grinten maakte een leidraad voor een afschaalplan van verpleegkundige handelingen. Haar advies: denk nu al na over de afwegingen die je tijdens een zorgcrisis moet maken.

  Verpleegkundige met cliënt en mantelzorger aan tafel

  V&VN reageert op vragen zorgakkoord

  Dat beroepsvereniging V&VN het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekende riep veel vragen op bij Nursing-lezers. V&VN-voorzitter Bianca Buurman geeft uitleg.

  Prinsjesdag 2022: ook komende jaren meer geld voor hogere zorgsalarissen

  Extra geld voor hogere salarissen voor verpleegkundigen, meer aandacht voor preventie en 'pandemische paraatheid'. Dit zijn de belangrijkste punten uit de miljoenennota en de zorgbegroting 2023 voor verpleegkundigen.

  3 vragen over je (nieuwe) rechten op het gebied van arbeidsvoorwaarden

  Een nieuwe EU-richtlijn geeft werknemers meer rechten op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Wat betekent dat voor verpleegkundigen?

  Sondevoeding, reutelen, sedatie, comfort: 4 veelvoorkomende dilemma’s in de stervensfase

  Stoppen met sondevoeding of doorgaan, sedatie ophogen of niet… De zorg voor stervende patiënten kan lastige keuzes opwerpen. Als verpleegkundige help je patiënt en familie het doel voor ogen te houden: verlichten van ongemak. Deskundigen reageren op 4 herkenbare casussen uit de praktijk.

  Talent Charles: ‘Ga het gesprek aan over orgaandonatie, dat kan zoveel levens veranderen’

  Dialyseverpleegkundige Charles André is heel bescheiden, schrijven zijn collega’s van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. ‘Maar het is de hoogste tijd dat duidelijk wordt op hoeveel manieren Charles zich inzet voor nierpatiënten.’

  Ph waarde meten bij neusmaagsonde.

  Waarom is de auscultatiemethode ongeschikt, en 6 andere vragen over de neusmaagsonde

  Waarom mag je de auscultatiemethode niet (meer) gebruiken bij een neusmaagsonde? De inspectie ontving vorig jaar 5 meldingen waarbij het misging nadat deze methode tóch werd toegepast. Reden om de handeling opnieuw onder de loep te nemen.

  Pillen in oude hand.

  Blog Barbara: ‘Eigen regie en therapietrouw gaan niet altijd samen’

  Natuurlijk is Barbara een voorstander van eigen regie van patiënten. Maar soms kost het best wat moeite om de patiënt te laten doen wat verstandig is.

  vergrootglas

  Wetenschap | Verpleegkundigen vinden registraties belastend, maar niet alle registraties evenveel

  Wijkverpleegkundigen zijn naar eigen zeggen zo’n 12 uur per week kwijt aan documentatie. 8 uur gaat naar klinische documentatie zoals zorgplan en overdracht. De overige 4 gaan op aan bijvoorbeeld roosters, registraties voor zorgverzekeraars en andere organisatorische documentatie.

  Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij een heupprothese

  Na een totale heupartroplastiek is mobilisatie een van de belangrijkste aandachtspunten. Classificatiedeskundige Friso Raemaekers geeft voorbeelden van relevante verpleegkundige classificaties en valkuilen.

  Nursing Challenge | Heupprothese

  Een vervanging van het heupgewricht is een van de meest voorkomende operatieve ingrepen in Nederland. Welke postoperatieve complicaties kunnen optreden en hoe zijn die te voorkomen? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge | Bètablokkers

  Bètablokkers blokkeren de β1- en β2-receptoren. Hierdoor daalt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Maak de toets over dit onderwerp en verdien 1 accreditatiepunt.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.