Doorgaan met sondevoeding bij voedselweigering? | EBP: omgekeerde isolatie | Meer banen voor verpleegkundigen | Necrotische wonden door meningokokkensepsis | Nieuwe CAO VVT 2016-2018 | Ondervoeding bij ouderen signaleren en voorkomen| Tips tegen tijdsdruk | Verpleegkundigen met een beperking | Een wijkplan maken doe je zo
Er ligt een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao VVT. Hierin zijn afspraken gemaakt over een loonsverhoging en de onregelmatigheidstoeslag. De grootste vakbond, FNV Zorg en Welzijn, ondertekende het akkoord niet.
Gezondheidswetenschapper Marijke van Haeften-van Dijk deed onderzoek naar methoden voor het bevorderen van de sociale participatie van mensen met dementie.
Vier op de vijf Nederlandse verpleegkundigen ervaren regelmatig of bijna altijd hoge werkdruk. Aan oorzaken als ‘te weinig personeel’ kun je weinig veranderen, maar wie weet helpt het om eens naar je eigen manier van werken te kijken.
Een patiënt van 46 jaar met acute myeloïde leukemie (AML), wordt met spoed opgenomen op de intensive care wegens hemodynamische instabiliteit.
Een groot deel van de oudere patiënten komt ondervoed het ziekenhuis binnen, of raakt ondervoed tijdens de opname. Aandacht voor dit onderwerp blijft dus hard nodig. Een nieuwe definitie en indeling reiken handvatten aan om ondervoeding beter in kaart te brengen.
Een meisje van 17 wordt acuut ziek door een meningokokkenmeningitis en –sepsis. De huidletsels die zich ontwikkelen, vragen lange tijd veel zorg en aandacht en zelfs een transplantatie van spieren en huid.
Na jaren van krimp in de zorgsector is er inmiddels weer een tekort aan verpleegkundigen. In Nederland wordt met name getrokken aan gespecialiseerde en hboverpleegkundigen, zij lijken de banen voor het uitkiezen te hebben.*
Sommige cliënten blijven je bij, ook al is dat andersom niet zo. Oud-verpleegkundige Jurn Verschraegen herinnert zich de dementerende Louisa nog goed.
Een vrouw met ernstig nierfalen bagatelliseert haar aandoening en weigert sondevoeding. Wat te doen: de wens van de patiënt respecteren of haar toch overhalen sondevoeding te gebruiken?
Om verpleegkundige te kunnen zijn, moet je hele lichaam goed functioneren, zou je zeggen. Er zijn echter ook verpleegkundigen die kampen met een beperking, maar toch hun vak kunnen uitoefenen. Zoals Kathleen, Sanne, Fenja en Charella.
Als wijkverpleegkundige weet je dat het bij preventieve zorg niet alleen om die ene cliënt gaat, maar ook om de wijk waarin hij woont. Maar ja, hoe pak je dat aan? Een snelcursus wijkanalyse en -plan maken helpt je op weg.