Nursing magazine nr 11, 2018

  Personeelstekort: stand van zaken | Wondcasus: gangreen van Fournier | Nursing Challenge: alcoholverslaving, tramadol | EBP: brandwonden na cardioversie | Verplichte griepprik | Euthanasie bij dementie | Eerste hulp verlenen buiten werktijd

  vergrootglas

  Wetenschap: Videotraining helpt bij stimuleren zelfredzaamheid bewoners

  Verpleeghuisbewoners zijn meer betrokken bij het ontbijt wanneer hun verpleegkundigen workshops hebben gevolgd om bewoners te stimuleren in hun zelfredzaamheid. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van bewegingswetenschapper Mirre den Ouden naar de verpleegkundige interventie Daily Nurse.

  Impact: ‘Ik lees hoe hoop langzaam omslaat in vrees’

  Oncologieverpleegkundige Margot van Ark vertelt over een patiënte die hoopvol bleef, ondanks haar ziekte. En ondanks de reële angst dat haar zoons alleen achterblijven.

  Vorderende wondgenezing in wondcasus gangreen van Fournier

  Wondcasus: gangreen van Fournier

  Meneer Dijkstra meldt zich op de spoedeisende hulp met een sterk gezwollen scrotum. Er blijkt sprake van het agressieve gangreen van Fournier. Het duurt twee - intensieve - maanden voordat de wond gesloten is.

  Wat moet je als verpleegkundige weten over euthanasie bij dementie?

  De NVVE wil graag dat er meer duidelijkheid komt over euthanasie bij dementie. Wat moeten verpleegkundigen hierover weten?

  vergrootglas

  Wetenschap: Hartpatiënten gaan gezonder leven na doorverwijzing verpleegkundige

  Een op de drie patiënten met een coronaire hartziekte gaat gezonder leven nadat een verpleegkundige hem heeft verwezen naar een of meerdere leefstijlprogramma’s. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van verplegingswetenschapper Marjolein Snaterse.

  griepprik

  Een verplichte griepprik voor verpleegkundigen, kan dat?

  Staatssecretaris Blokhuis laat uitzoeken of er een verplichte griepprik kan komen voor zorgmedewerkers.

  urinesediment

  EBP: Wat is de beste behandeling van brandwonden na cardioversie?

  Welke behandeling vermindert de incidentie van en klachten door eerstegraads of oppervlakkige tweedegraads brandwonden na een ECV?

  Talent Desha Davies: ‘Het ondersteunen van collega’s brengt het beste in me boven’

  Desha Davies-Sebastiana (30) is dit keer Verpleegkundig Talent van de maand. Ze is senior verpleegkundige bij WoonZorgcentra Haaglanden in Den Haag, locatie Transvaal.

  Eerste hulp verlenen buiten het werk: ‘De verpleegkundige in mij ging meteen aan’

  Op vakantie, in de auto of thuis: hoe reageer je als plots iemand eerste hulp nodig heeft? Elizabeth, Bianca, Vanessa en Yvonne schoten gelijk in hun professionele rol.

  Personeelstekort houdt aan: nog even doorbijten

  Ziekenhuizen die bedden schrappen, verpleegkundigen die hun vakantie moeten inleveren. Berichten over het personeelstekort in de zorg domineren steeds vaker het landelijke nieuws. Is er al verbetering in zicht?

  complementaire zorg

  3 vragen over: prijs voor studie complementaire zorg

  De Hogeschool Arnhem Nijmegen kreeg de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voor twee opleidingen. Nursing vroeg Marion Giesberts, opleider, trainer en adviseur voor de post-hbo-opleidingen van HAN VDO, wat zij vindt van deze prijs.

  Nursing Challenge: alcoholverslaving

  Een ziekenhuisopname hakt er bij een alcoholverslaafde patiënt behoorlijk in. Abrupt stoppen met drinken kan zorgen voor afkickverschijnselen. Hoe kun je dat voorkomen? En wat doet alcohol met de lever?

  Nursing Challenge: tramadol

  Tramadol is geregistreerd voor de behandeling van matige tot hevige acute en chronische pijn. Nursing beantwoordt de negen meest gestelde vragen.

  De Nursing van november is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het novembernummer van Nursing-magazine. Met daarin aandacht voor het personeelstekort: is er al licht aan het eind van de tunnel? De toetsartikelen gaan over alcoholverslaving, en tramadol.

  EPD

  Blog Hugo: ‘de macht van het EPD’

  Het EPD brengt informatie makkelijker samen dan de dossiers van vroeger, schrijft Hugo. Maar soms is het een dwingelandje.

  nauwkeurigheid

  Blog Sandra: ‘Voor je het weet, sta je in de Telegraaf’

  Je moet nogal nadenken in ons vak, schrijft Sandra. Jouw beslissingen kunnen grote gevolgen hebben.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.