10 vragen over griep | Nieuwe CAO VVT | Nursing Challenge: Pneumonie en Colecalciferol | Functiedifferentiatie | Interview Frank van de Goot, Patholoog | Is de voorhoofdthermometer accurater dan de oorthermometer | Speciale band met een cliënt | Weefselschade door transfers
Patiënten op de intensive care (ic) hebben kortere deliers en minder comadagen na implementatie van een screening- en behandelprotocol voor delier.
De voorhoofdsthermometer is eenvoudiger in gebruik dan de oorthermometer, en duurzamer. Verpleegkundigen vroegen zich af of beide methodes even nauwkeurig zijn.
De R zit weer in de maand, en daarmee is ook het griepseizoen aangebroken. Wat is influenza precies en hoe serieus moeten we de ziekte nemen?
Verpleeghuisbewoners met dementie die actief meehielpen bij de ADL hadden na 6 maanden een hogere kwaliteit van leven.
Nu het wetsvoorstel BIG II voorgoed in de prullenbak ligt, doemt de vraag op wat ziekenhuizen doen met de gestarte functiedifferentiatie mbo-hbo verpleegkundige. Stoppen, aanpassen of doorgaan op de ingeslagen weg?
Er komt onder andere een loonsverhoging aan, maar nog niet dit jaar. Maar er zijn nog meer interessante afspraken vastgelegd voor wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk.
Er kan scheurletsel optreden door weefsellagen die verschuiven, bijvoorbeeld bij transfers. Het onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn al wel conclusies te trekken. Over het gebruik van tilhulpmiddelen bijvoorbeeld.
Pneumonie is een van de meest voorkomende aandoeningen in de klinische praktijk. In dit artikel komen oorzaken, behandeling en complicaties aan bod. Met de toets bij dit artikel kun je 2 accreditatiepunten halen.
Colecalciferol – vitamine D3 – is bedoeld om een vitamine D-tekort te voorkomen en te behandelen. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.
Sommige patiënten of cliënten hebben voor altijd een plekje in je hart. Myriam, Linda en Joris vertellen over een speciale band met een patiënt.
Hugo denkt dat er voor verpleegkundigen nog veel winst te behalen valt, op het gebied van digitale begeleiding van patiënten thuis. Maar verandering maakt huiverig. 'De mobiele telefoon vonden we ooit ook onnodig.'
Frank van de Goot verschijnt vooral als forensisch patholoog in de media, maar ziet zichzelf liever als klinisch patholoog, gespecialiseerd in de neuro-oncologie. In september spreekt hij op het Nursing NAH congres. Een interview met een intrigerende persoonlijkheid wiens bevlogenheid voor zijn vak aanstekelijk is.