Nursing magazine nr 11, 2020

  Feiten over vaccineren | Over- en minuren in coronatijd | OMT-advies Mondkapjes | Nursing Challenge: Maagbloeding en Clobetasol | Testen op corona in de wijk | EBP: hoeveelheid lucht in TR-band  | Transfers bij obese patiënten | Vooroordelen EBP | Interview met cardioloog Angela Maas

  Te moeilijk, niet nuttig: 4 misvattingen over EBP

  Je kunt de zorg ermee verbeteren, maar EBP is niet bij alle verpleegkundigen populair. EBP-docent Peter Hoegen reageert op 4 veelgehoorde misvattingen.

  Foto van een vergrootglas

  Wetenschap: deze factoren beïnvloeden cognitieve achteruitgang bij ouderen na heup-OK

  Hogere leeftijd, bestaande cognitieve en functionele problemen en een delier verhogen de kans dat een oudere cognitief achteruitgaat na een heupoperatie. 

  9 veel gestelde vragen over vaccineren

  Vaccinatie fascineert. In deze coronatijd uiteraard meer dan ooit, maar ook de jaarlijkse griepprik is altijd onderwerp van fikse discussies. In dit artikel 9 vragen en antwoorden over het immuunsysteem en de rol die vaccinatie speelt bij preventie.

  verpleegkundige met chirurgisch mondmasker

  Blog Hugo: ‘Applaus? Liever een volle voorraadkast’

  Je loopt je benen uit je lijf, doet in moeilijke tijden je stinkende best om goede zorg te verlenen. Het minste wat je kunt verwachten is onbeperkt toegang tot de juiste beschermende kleding. Toch?

  Angela Maas: ‘Hoge bloeddruk: bij een man noemen we dat hypertensie, bij een vrouw is het stress’

  Cardiologe Angela Maas zet zich in voor goede cardiologische zorg voor vrouwen. Ze schreef er een boek over en zette een speciale polikliniek voor vrouwen op. ‘Verpleegkundigen kunnen helpen de juiste antwoorden op tafel te krijgen.’

  vergrootglas

  Wetenschap: Positief denken heeft meerdere functies voor mensen met kanker

  Positief denken heeft verschillende functies voor patiënten die curatief behandeld worden voor kanker. Hoe ga je ermee om als je patiënt onrealistische gedachten heeft?

  4 tips voor tillen en verplaatsen van obese patiënten

  Het tillen en verplaatsen van patiënten met obesitas vraagt vaak extra aandacht. Maar ook: geschikte hulpmiddelen. Respectvolle zorg voor de patiënt en het voorkomen van overbelasting bij jezelf staan hierbij voorop.

  Mondmasker dragen ja of nee: ‘Je werkgever is aansprakelijk’

  Het nieuwste OMT-advies over mondmaskers leverde veel reacties op. Los daarvan is het in ieders belang dat de werkgever de werknemer altijd voorziet van beschermende middelen.

  plus en min

  7 vragen over meer (of juist minder) werken in coronatijd

  Veel verpleegkundigen werken tijdens de coronacrisis meer dan in hun contract staat, anderen juist minder. Een jurist geeft antwoord op veelgestelde vragen over minuren en (compensatie van) overuren.

  Talent Yvette: ‘Het liefst maak ik een persoonlijk praatje met de patiënt’

  Verpleegkundige Yvette von Rotz (21), werkzaam in ziekenhuis Tergooi in Hilversum, is volgens haar collega’s heel betrokken bij patiënten.

  Keelneuskweek afnemen bij covid-19-verdenking, zo doe je dat

  Steeds meer wijkverpleegkundigen testen kwetsbare cliënten thuis op het coronavirus. Hoe ga je te werk?

  EBP - evidence based practice

  EBP: Geeft minder lucht in de TR-band meer patiëntencomfort en minder nabloedingen?

  Patiënten die een coronaire angiografie of percutane coronaire interventie ondergaan, krijgen een TR-band om. Verpleegkundigen vroegen zich af of het verantwoord is om daarin minder lucht te injecteren, en welk effect dat heeft op patiëntencomfort en nabloedingen.

  3 vragen aan een ambulanceverpleegkundige die uitrijdt namens de huisarts

  Daniël Herweijer is ambulanceverpleegkundige en rijdt op de 'Rapid HAG': een ambulance die werkt onder de regie van de huisarts. Wat houdt dat in? 

  ligging van de maag

  Nursing Challenge: Maagbloeding

  Een maagbloeding geeft in eerste instantie vaak vage klachten, maar kan snel levensbedreigend worden. Hoe herken je deze aandoening en welke adviezen kunnen verpleegkundigen deze patiënten geven? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.

  illustratie clobetasol

  Nursing Challenge: Clobetasol

  Clobetasol is een zeer sterk werkend dermatocorticosteroïd, dat wordt ingezet bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. Maak de toets bij dit artikel en haal 1 accreditatiepunt.

  Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van november 2020. Met daarin onder meer de feiten over vaccineren: hoe het werkt en wat het doet. De toetsartikelen gaan over maagbloeding en clobetasol.  

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.