Pesten op de werkvloer | Extra geld voor meer stageplaatsen | Nieuwe richtlijn palliatieve zorg bij COPD | Nursing Challenge: stoma en furosemide | Alarmsignalen bij infusen die directe actie vragen | EBP: Vochtbalans bijhouden of is alleen wegen voldoende | Casus multicultureel verplegen | Communicatie bij incidenten
Is dat rode plekje rond de insteekopening onschuldig of niet? De huid eromheen is pijnlijk, kan dat kwaad? In deel 1 van dit tweeluik over alarmsignalen bij infuuslijnen: problemen rond de insteekopening.
Loslatende afplakfolie bij een infuus: terugdrukken of vervangen? Er zit vocht onder de folie, wat nu? In deel 2 van dit tweeluik over alarmsignalen bij infuuslijnen: problemen met het fixatiemateriaal.
Na cardiothoracale chirurgie is het belangrijk de uitscheiding van het extra toegediende vocht te monitoren. Dat gebeurt nu door wegen en invullen van een vochtbalans. Verpleegkundigen vragen zich af of dat nodig is, of dat alleen wegen van de patiënt volstaat.
Geroddel, oogrollende collega’s als je iets vertelt of structureel niet meegevraagd worden voor de koffie. Als je het zwarte schaap bent in je team, kan dat je werkplezier grondig bederven. Pesten op de werkvloer kan daarnaast prestaties verminderen en zo de kwaliteit van zorg in gevaar brengen.
Verkeerde medicatie toedienen, een valincident tijdens een transfer: fouten hakken erin voor verpleegkundigen en patiënten. Hans Brölmann schreef een boek over omgaan met incidenten, en waarom je hier open over moet zijn. Met tips voor dat belangrijke, maar moeilijke gesprek met patiënt en naasten.
Studenten in de zorg moeten makkelijker aan stages komen, daarvoor wil demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog dit jaar 13 miljoen euro extra vrijmaken.
Paul Vogelaar is expert delier. Binnenkort kun je hem ontmoeten via ExpertHouse*, een gratis online sessie om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Exclusief voor abonnees.
Mevrouw Yildiz is stervende, maar haar familie wil niet dat ze dat weet. De verpleegkundigen hebben hier moeite mee. Moeten ze zich hierbij neerleggen? Deskundigen geven advies.
Dit najaar wordt een fikse griepgolf verwacht omdat vorig jaar door anti-coronamaatregelen nauwelijks immuniteit is opgebouwd, stelt het Nationaal Influenza Centrum (NIC). Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie legt uit hoe het zit.
Onlangs verscheen de nieuwe richtlijn Palliatieve zorg bij COPD. Met daarin aandacht voor vragen als: Wanneer gaat de palliatieve fase in? en Hoe maak je een proactieve zorgplanning?
Furosemide is een lisdiureticum en wordt vooral toegepast als snelle ontwatering nodig is. Haal 1 accreditatiepunt met de toets bij dit artikel.
Bij de aanleg van een colostoma of ileostoma kunnen verschillende complicaties en problemen optreden. Zoals stomaprolaps, parastomale hernia of huidproblemen. En functionele problemen zoals lekkage of pancaking. De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.
Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van november 2021. Met daarin onder meer: wat kun jezelf doen aan pesten op de werkvloer en hoe bespreek je een fout met de patiënt? De toetsartikelen gaan over stoma's en furosemide.
Mbo-verpleegkundige Tara (21) werkt in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg. Volgens Rik Remmerswaal (Bajesbroeder Rik) is ze een grote aanwinst voor de zorg.
De nieuwe richtlijn Palliatieve zorg bij COPD staat bol van de evidence based handvatten. Wat zijn de nieuwste inzichten over het verlichten van benauwdheid bijvoorbeeld?
Om te kunnen voorspellen welke volwassen patiënten moeilijk te prikken zijn ofwel moeilijke intraveneuze toegang hebben, ontwikkelde anesthesiemedewerker en onderzoeker Rick van Loon de A-DIVA schaal (Adult – Difficult IntraVenous Access).
Patiënten krijgen meer calorieën en eiwitten binnen voorafgaand aan een operatie als ze speciale maaltijden thuisbezorgd krijgen. Had dit ook effect op het aantal ligdagen en complicaties?