Nursing magazine nr 11, 2022

  Hoe houden we jonge verpleegkundigen binnenboord? |  De griepprik en coronavaccinatie | Nursing Challenge: longkanker en ACE-remmers | Richtlijn acute wonden herzien | EBP: zorgt Veinplicity® voor een snellere intraveneuze toegang?  | Zelfkatheterisatie | Nieuwe richtlijn over verslaglegging | Interview met de allereerste hbo-v-studenten

  6 vragen over de nieuwe richtlijn Verslaglegging

  Gebruik eenduidige taal, bespreek het zorgplan met de patiënt en betrek ook de naasten. Deze en andere aanbevelingen vind je in de nieuwe richtlijn over verpleegkundige verslaglegging.

  rode ouderwetse telefoon

  Financiële zorgen? UMC Utrecht opent telefonische hulplijn voor medewerkers

  Bij geldzorgen kunnen medewerkers van UMC Utrecht bellen naar een hulplijn. Van financiële ondersteuning vanuit het Personeelsfonds, tot financiële regelingen van de gemeente: de adviseurs kennen de mogelijkheden en helpen collega's bij hun aanvragen.

  Hoe voorkomen we dat jonge collega’s uitvallen?

  Een te hoge werkdruk en te weinig begeleiding en doorgroeimogelijkheden. Veel beginnende verpleegkundigen (overwegen om te) stoppen met het werk. Hoe komt dat, en hoe kunnen we dat voorkomen?

  EBP - evidence based practice

  EBP: Zorgt Veinplicity® voor een snellere intraveneuze toegang?

  Niet iedere patiënt is gemakkelijk te prikken. De Veinplicity® is een apparaatje dat daarbij zou kunnen helpen doordat het de venen dilateert. Verpleegkundigen onderzochten of de Veinplicity inderdaad zorgt voor snellere intraveneuze toegang.

  6 vragen over de griepprik en de coronavaccinatie

  De griepprik ligt weer klaar. Moeten we bang zijn voor een griepepidemie en een coronapandemie tegelijkertijd? En mag je de vaccinaties gelijktijdig laten toedienen? 6 vragen met de nieuwste inzichten over griep en corona.

  Nieuwe wondzorgopleiding in Groningen

  Richtlijn over acute wonden herzien

  In september is de richtlijn Wondzorg bij acute wonden herzien. De richtlijn behandelt zowel traumatische als chirurgische wonden. Wondconsulent Ellie Lenselink licht de belangrijkste veranderingen toe.

  Toos deed de hbo-v in 1972: ‘Het werkveld was bang voor verpleegkundigen met linkerhanden’

  De hbo-v bestaat dit jaar 50 jaar. Toos Geurts Van Kessel (69) was in 1972 een van de eerste studenten. 'We waren optimistisch, maar er was ook discussie. Verplegen? Dat kun je niet leren op een hbo, dat leer je in de praktijk.'

  Hbo-v bestaat 50 jaar | In gesprek met de studenten van het eerste uur

  Dit jaar bestaat de hbo-v 50 jaar. Toos, Maria, Jan en Ron hoorden in 1972 bij de eerste lichting studenten. Hoe was dat? En wat heeft het ze gebracht?  

  Maria deed de hbo-v in 1972: ‘Er werd met argusogen naar me gekeken’

  De hbo-v bestaat dit jaar 50 jaar. Maria van Dartel (67) was in 1972 een van de eerste studenten. 'Ik liep stage in alle velden van de gezondheidszorg, maar of ik echt welkom was?'

  Jan deed de hbo-v in 1972: ‘De stages waren een ramp’

  De hbo-v bestaat dit jaar 50 jaar. Jan Geraets was in 1972 een van de eerste studenten. 'We werden met onze vernieuwingsdrang als arrogant gezien. Wie denk je wel dat je bent met je hbo-v?'

  Ron deed de hbo-v in 1972: ‘Ik verdiende minder dan inservice-collega’s’

  De hbo-v bestaat dit jaar 50 jaar. Ron Schoenmaker (70) was in 1972 een van de eerste studenten. 'Omdat de meerwaarde van de hbo-v nog niet bewezen was, kreeg je als hbo-verpleegkundige 'minperiodieken' en dus een lager salaris dan collega's.'

  ExpertHouse | Hoe laat je de terminale fase zo harmonieus mogelijk verlopen?

  Wat als een patiënt geen baat heeft bij het volgen van een palliatief protocol? Expert palliatieve zorg Fokke Vreeken deelt zijn kennis hierover via ExpertHouse*: een online ontmoeting tussen een expert en abonnees van Nursing.

  Nursing Challenge | Behandelingen bij longkanker

  Longkanker is een aandoening met een hoge ziektelast en slechte prognose, maar de behandeling heeft zich sterk ontwikkeld. Met de toets bij dit artikel verdien je 2 accreditatiepunten.

  Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij behandelingen bij longkanker

  Hoe kunnen verpleegkundige classificaties je helpen om complicaties na chirurgische behandeling van longkanker vast te leggen in het zorgplan? Classificatiedeskundige Friso Raemaekers* licht toe.

  Nursing Challenge | ACE-remmers

  ACE-remmers worden onder meer ingezet bij hypertensie, hartfalen en nierschade. Ze verlagen de bloeddruk en gaan achteruitgang van de nierfunctie tegen. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.

  Het Nursing-magazine van november is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van november 2022. Met daarin onder meer aandacht voor het behouden van beginnende collega's voor het vak. Ook maken we kennis met hbo-v studenten van het eerste uur (in 1972. Dus inderdaad: de hbo-v bestaat 50 jaar). De toetsartikelen gaan over behandelingen bij longkanker en ACE-remmers.

  Zelfkatheterisatie: wat als mijn patiënt het niet volhoudt, en andere vragen

  Intermitterende zelfkatheterisatie biedt comfort voor de patiënt en een lagere kans op infecties. In de praktijk komen urineweginfecties toch regelmatig voor of slaat de patiënt het katheteriseren ‘een keertje’ over. We beantwoorden de meest gestelde vragen.

  Talent | Irene zingt bij de Bedside singers: ‘We willen stervende mensen rust en ontspanning brengen’

  Irene Nieboer (63) zingt bij de Bedside singers, voor mensen die op de drempel staan van leven en dood. Ze maakt veel mooie momenten mee.

  Pen met brief en bloemen.

  Blog Barbara: Brief aan mijn dochter

  Barbara's dochter Merlijne studeert hbo-verpleegkunde. Moeder glimt van trots, maar maakt zich ook zorgen over de verpleegkundige toekomst van haar dochter.

  Casus mantelzorg | ‘Het gaat niet meer met moeder, hoe ontlasten we vader?’

  In het kader van de Dag van de Mantelzorg (10 november) een casus over mevrouw Vos en haar familie. Mevrouw vindt het moeilijk om te erkennen dat ze zorg nodig heeft, terwijl haar familie overbelast dreigt te raken. In zo’n situatie kan een familiegesprek houvast bieden.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.