Nursing magazine nr. 12, 2016

  Bloemsuikerpasta op diabetische voetwond | Doorbraakpijn bij kanker | Verpleegkundige zorg bij hartfalen | Psychiatrische patiënten in de wijk | Beloning per zorgprofiel | Vluchtelingen die verpleegkundige worden | Bevorderen van zelfmanagement na een cva

  Van uurtje factuurtje naar beloning per zorgprofiel

  Wijkverpleegkundigen moeten patiënten gaan indelen in zorgprofielen. En elk zorgprofiel krijgt een vast tarief. Dat is het plan voor de bekostiging van wijkverpleging. Ondertussen doen aanbieders van wijkverpleging zelf onderzoek.

  Wetenschap

  Wetenschap: bevorderen van zelfmanagement na een cva

  Het oppakken van het leven na een beroerte is complex. Ton Satink, ergotherapeut en master of science in occupational therapy, onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek meningen en ervaringen van cva-getroffenen, hun partners, en zorgprofessionals.

  Psychiatrische cliënten in de thuiszorg

  Als verpleegkundige in de thuiszorg kom je ze geregeld tegen: cliënten met verward gedrag. Welke problemen kun je bij deze groep cliënten verwachten en hoe ga je daarmee om?

  Is onze werkwijze rond IABP evidence-based?

  De intra-aortale ballonpomp (IABP) wordt toegepast bij cardiologische patiënten, bijvoorbeeld na een hartinfarct of hartoperatie. Een IABP vormt een tijdelijke mechanische ondersteuning van de linkerventrikelfunctie, en werkt volgens in- en deflatie van een met heliumgas gevulde ballon.

  Verpleegkundige zorg bij hartfalen

  Twintig tot dertig procent van de mensen krijgt te maken met hartfalen, meestal wanneer ze ouder zijn dan 70 jaar.1 De nieuwe Europese richtlijn van de ESC Heart Failure Association geeft concrete handvatten voor de verpleegkundige zorg rondom dit ernstige ziektebeeld.

  doorbraakpijn

  Doorbraakpijn bij kanker

  De herziene richtlijn ‘Diagnostiek en Behandeling van Pijn bij Patiënten met Kanker’ besteedt aandacht aan doorbraakpijn bij kanker. Dit zijn de verpleegkundige aandachtspunten.

  Vluchtelingen worden verpleegkundige

  Het afgelopen jaar stonden de kranten bol van de vluchtelingenproblematiek. Onder die vluchtelingen zijn ook verpleegkundigen, of mensen die dat willen worden. Maak kennis met vier gevluchte beroepsgenoten: Subhija, Ali, Kadiatou en Mohammed.

  Impact: het laatste dat ik kon doen

  Soms is aan het bed zitten het enige dat je kunt doen. William Boer, leerlingverpleegkundige op de afdeling chirurgie, wachtte met een stervende patiënte op de familie.

  Casus wondzorg

  Casus wondzorg: bloemsuikerpasta op een diabetische voetwond

  Een 75-jarige vrouw meldt zich op de voetkliniek. De thuisverpleegkundige en huisarts hebben haar doorverwezen vanwege een ongunstig evoluerende diabetische voetwond.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.