Nursing magazine nr. 12, 2017

  Nieuwe richtlijnen over valpreventie | Signaleren van huidafwijkingen | Veel gestelde vragen over sepsis | Uniformjasje in de wijk onhygiënisch? | Pro-actieve wijkverpleging | Wat gebeurt er in het lichaam bij huidveroudering? | Wondcasus: slecht genezende beenwond | Niet verpleegkundige klussen, blijven we ze doen? | Herintreders over hun comeback

  Kritiek op uitvoeren van niet-verpleegkundige taken

  Verpleegkundigen doen ze massaal: niet-zorggerelateerde klussen. Het uitvoeren van deze taken staat ter discussie, vooral nu het personeelstekort de pan uit rijst. Horen ze er gewoon bij, of is het tijd ermee te stoppen?

  Nieuwe richtlijn valpreventie: de belangrijkste punten

  Zowel in Nederland als in Vlaanderen verscheen recent een nieuwe richtlijn valpreventie bij thuiswonende ouderen. Hun overeenkomst: de multifactoriële aanpak en de nadruk op samenwerken met andere zorgverleners. De belangrijkste punten.

  EBP: Verhoogt het continu dragen van een uniform in de wijk het risico op kruisbesmetting?

  Wijkverpleegkundigen van Thebe wijkverpleging Tilburg bekijken of het continu dragen van een uniform het risico op kruisbesmetting in de wijk verhoogt.

  Casus wondzorg: hypergranulatie en dikke wondranden

  Door excisie van een melanoom ontstaat een wond die niet wil sluiten. Met zalf en zwachtels lukt het uiteindelijk toch.

  Herkennen van huidafwijkingen: verdachte vlekjes

  De huid observeren op verdachte vlekjes is een aandachtspunt om mee te nemen in je dagelijkse zorg. Welk huidvlekje is een alarmsignaal, welk niet? En wat doe je?

  #wetoo: seksuele intimidatie bij verpleegkundigen

  Seksueel getinte opmerkingen van patiënten: de een doet het af met een grapje, de ander voelt zich wekenlang rot. Naar aanleiding van de #metoo discussie vroegen we deskundige Mathilde Bos te reageren op een aantal stellingen.

  Herintreders in de zorg

  Sommige collega’s verlaten het vak, om jaren later weer terug te komen. Wat deden ze in de tussentijd en hoe is het om na zo’n lange periode opnieuw aan het bed te staan? Dia, Alita, Beatrijs en Aleida doen hun verhaal.

  Impact: Dood en verderf

  Na het overlijden van een jonge moeder op de IC heeft verpleegkundige George het zwaar. Bestaat zijn beroep echt alleen uit dood en verderf?

  5 vragen over sepsis

  Onlangs kreeg een verpleegkundige een waarschuwing omdat ze niet tijdig een sepsis had herkend. En het ís ook een lastig te herkennen aandoening. Terwijl snel ingrijpen juist veel effect heeft op de overlevingskansen van de patiënt.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.