Nursing magazine nr 12, 2018

  Nursing Challenge: dwarslaesie, hydrochloorthiazide, wondcasus | Werken tijdens de feestdagen | Extra flow bij lage infuusstand | Prof. Erik Scherder over muziek bij pijn | Ziekenhuis failliet | Medicijntekorten | NANDA, NOC, NIC in EPD

   

  vergrootglas

  Wetenschap: Patiënten therapietrouwer na verpleegkundige interventie

  Niertransplantatiepatiënten en zorgverleners zijn enthousiast over Zelfmanagement Web, een op wetenschappelijk bewijs gebaseerde gesprekshulp.

  Ziekenhuis integreert NANDA/NOC/NIC in dossier: ‘Meer regie voor patiënt’

  Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch heeft als eerste ziekenhuis in Nederland naast de NANDA ook de NOC en de NIC geïmplementeerd in het digitale patiëntendossier. Inmiddels werken alle verpleegkundigen ermee. Hoe bevalt dat?

  vergrootglas

  Wetenschap: Verpleegkundigen ervaren morele dilemma’s bij palliatieve sedatie

  Verpleegkundigen vinden dat ze met palliatieve sedatie niet altijd in het belang van de patiënt (kunnen) handelen. Ze zijn het niet altijd eens met de beslissing van de arts om de sedatie te starten of juist uit te stellen, en kunnen zich daarin machteloos en onder druk gezet voelen.

  ’Dit middel is niet leverbaar’: oorzaak en gevolg van medicijntekorten

  Het komt de laatste jaren vaker voor: medicijnen die tijdelijk niet leverbaar zijn. Meestal zijn er alternatieven beschikbaar, toch ondervinden verpleegkundigen en patiënten veel hinder van medicijntekorten. ‘Het is niet zo simpel als het lijkt’.

  EBP: Is er een extra flow nodig bij een lage infuusstand?

  Patiënten die een infuus hebben met een lage flow krijgen soms een continue extra flow om het infuus toegankelijk te houden. Ook zou deze extra flow flebitis voorkomen. Is dat zo?

  Impact: ‘Waarom mag je als 93-jarige niet bij de dag leven?’

  Tijdens de overdracht bespreekt verpleegkundige Wilma een 93-jarige patiënte met een heupluxatie na een val. Mevrouw heeft haar eigen ideeën over haar behandeling.

  faillissement

  Wat gebeurt er als een ziekenhuis failliet gaat?

  Het faillissement van het MC Slotervaart veroorzaakte een chaos: bijna van de ene op de andere dag stonden werknemers op straat en moesten duizenden patiënten worden verhuisd.

  Pia gaat al jaren naar de Nursing Experience: ‘Ik geniet van al die collega’s om me heen’

  Verpleegkundige Pia Dalmeijer is een trouwe bezoeker van de Nursing Experience. Nursing stelde haar drie vragen over het evenement.

  Nursing Challenge: Dwarslaesie

  Naast verlamming heeft dwarslaesie veel secundaire gezondheidsklachten tot gevolg. In dit artikel lichten we er enkele uit: blaas- en darmproblemen, pijn, seksuele problemen en decubitus. De bijbehorende toets levert twee accreditatiepunten op.

  talent

  Talent Naomi Stol: ‘Zorgen voor jezelf is ook een vorm van duurzaamheid’

  Naomi Stol (25) is verpleegkundig Talent van december. Ze is verpleegkundige Interne Geneeskunde en Oncologie en lid van de verpleegkundige adviesraad (VAR) in het Spaarne Gasthuis.

  hechtingen

  Nursing Challenge: wondcasus toxische epidermale necrolyse

  Mevrouw Smits heeft toxische epidermale necrolyse: haar huid laat los ter hoogte van de dermale en epidermale verbinding. Een potentieel levensbedreigende situatie, waarvoor ze drie weken in een brandwondencentrum verblijft. (De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.)

  Nursing Challenge: Hydrochloorthiazide

  Hydrochloorthiazide is een diureticum. Het bevordert de uitscheiding van water door de nieren.

  Het Nursing-magazine van december is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het decembernummer van Nursing-magazine. Met daarin onder meer aandacht voor collega's die graag werken tijdens de feestdagen. De toetsartikelen gaan over dwarslaesie, hydrochloorthiazide en wondzorg.

  Blog Hugo: ‘Wat wil de verpleegkundige?’

  Er zijn de laatste tijd veel verpleegkundigen die overstappen naar de flexpool, schrijft Hugo. Grip op hun leven is hen kennelijk meer waard dan onregelmatige vastheid.

  ervaring

  Blog Sandra: ‘Een cursus pillen delen is niet genoeg’

  Zorgcentra zoeken naarstig naar personeel, schrijft Sandra. En door mee te draaien kunnen toekomstige verpleegkundigen het vak snel leren. Maar hebben ze wel ervaring genoeg?

  ‘Laat mij maar werken met de feestdagen’

  Geen binding met kerst, of juist kippenvel door de speciale sfeer in het ziekenhuis: Anita, Ellen, Tjitske en Ellen tekenen met liefde voor de impopulaire diensten tijdens de feestdagen.

  Prof. Erik Scherder: ‘Muziek werkt echt pijnstillend’

  Erik Scherder is een energieke professor in de neuropsychologie. Naast bewegen is muziek zijn grote passie. Op de Nursing Experience geeft hij een lezing over de positieve invloed van muziek op het brein. Hij gaat in op de vraag wat verpleegkundigen in de praktijk kunnen doen met deze kennis.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.