Nursing magazine nr 12, 2021

  Zorgfamilies aan het kerstdiner | Tips voor infuusprikken | Reacties op poll verplegen van ongevaccineerden | Nursing Challenge: levercirrose en statines | EBP: voorkomen van nabloeding bij maagzweren | Toepassingen van slimme brillen | Aanbevelingen perifeer infuus | Anesthesie zonder opioïden | Nieuwe richtlijn over slaapproblemen

  Nieuwe richtlijn over slaapproblemen bij patiënten

  Onlangs verscheen de nieuwe V&VN-richtlijn over slaapproblemen bij patiënten. We bespreken deze aan de hand van een casus van 2 ziekenhuispatiënten die moeilijk slapen.

  verpleegkundige met pbm bij coronapatiënt

  Ethicus over poll ongevaccineerden: ‘Verpleegkundigen voelden zich aangetast in hun professionaliteit’

  Bijna 400 verpleegkundigen reageerden verontwaardigd op een poll die Nursing onlangs plaatste. Ethicus Arjan van Os reflecteert hierop. ‘De mogelijke suggestie dat verpleegkundigen hun patiënten niet gelijk behandelen schoot in het verkeerde keelgat. Verpleegkundigen zijn professionals.’

  EBP - evidence based practice

  EBP | Is pantoprazol via de pomp de beste keus om nabloeding bij maagzweren te voorkomen?

  Om nabloeding te voorkomen krijgen patiënten na endoscopische hemostase van een bloedende maagzweer vaak pantoprazol toegediend. Verpleegkundigen onderzochten welke toedieningswijze dan de voorkeur heeft: bolusinjectie of spuitenpomp. 

  Rode wekker omhoog gehouden door twee handen.

  Blog Hugo: ‘De noodklok heeft lang genoeg geluid: tijd voor rebellie’

  Al 10 jaar lang worden keer op keer de problemen in de zorg aangekaart. Heeft dat geholpen? Nee, zegt Hugo. Werkdruk, tekorten en registratielast zijn alleen maar toegenomen. En covid-19 is een blijvertje. Collega's, sta op!

  3 vragen over leren stoppen met rennen

  Thomas Groen (van de actie #lachmetjeogen) is gestopt als verpleegkundige en coacht nu andere verpleegkundigen om beter voor zichzelf te zorgen. Hij maakt zich zorgen over de toenemende druk op verpleegkundigen. 'Ik hoop dat ze leren stoppen met rennen, ook thuis.'

  infuus fixatie

  Infuus inbrengen: hoe voorkom je misprikken bij moeilijk prikbare patiënten?

  Wat te doen als je een infuus moet aanleggen bij een moeilijk te prikken patiënt? We vroegen het anesthesiemedewerker en onderzoeker Rick van Loon. Hij deed onderzoek naar moeilijke intraveneuze toegang.

  Leerling en verpleegkundige aan het bed van een patiënt

  Patiënten minder misselijk na operatie onder opioïdvrije anesthesie

  Een nieuwe vorm van anesthesie zonder opioïden zorgt ervoor dat patiënten postoperatief minder misselijk zijn en sneller naar huis kunnen. Ook vermindert deze opioïdvrije anesthesie de kans op delier na de operatie.

  Nursing Challenge: Levercirrose

  Levercirrose is omkeerbaar als de achterliggende oorzaak op tijd wordt behandeld, maar kan onbehandeld leiden tot overlijden. In dit artikel de belangrijkste aandachtspunten. De toets levert 2 accreditatiepunten op.

  Nursing Challenge: Statines

  Statines zijn cholesterolsyntheseremmers, zij verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op

  Familieleden in de zorg: ‘Fijn dat ze weten wat je meemaakt’

  Deze families zitten dit jaar samen aan de kerstdis en hebben iets gemeen: ze werken allemaal in de zorg. Gaat het gesprek alleen over coronadrukte, infusen en assertieve patiënten of staat er meer op het menu?

  De zorgfamilie van Lisanne: ‘Mijn moeder vindt onze verhalen niet heftig, ze is vooral trots’

  Lisanne van den Nouland is spoedeisendehulpverpleegkundige en viert kerst met haar familieleden, die bijna allemaal ook in de zorg zitten. ‘Mijn vader kom ik regelmatig tegen op het werk.’

  De zorgfamilie van Petra: ‘Ook tijdens het kerstdiner gaat het gesprek over de zorg’

  Verpleegkundige in de wijk Petra Smelik viert kerst met haar 2 zussen die ook verpleegkundige zijn en haar moeder, oud-verpleegkundige Ali. Daarnaast schuiven ook haar kinderen en wat neven en nichten aan: allemaal werkzaam in de zorg.

  De zorgfamilie van Saskia: ‘Zorgen zit ons allemaal in het bloed´

  Verpleegkundige Saskia Gaasbeek viert kerst met haar man Gordon (kinderarts) en hun drie dochters, alledrie verpleegkundige of studerend daarvoor: ‘Je zou bijna denken dat er geen ander beroep bestaat.’

  Het Nursing-magazine van december is uit: lees de artikelen online

  Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van december 2021. Met daarin onder meer: hele families in de zorg aan het kerstdiner en tips voor infuusprikken bij moeilijke patiënten. De toetsartikelen gaan over levercirrose en statines.

  Smart glasses en andere slimme brillen: dit kunnen we ermee in de zorg

  Slimme brillen: je leest er steeds vaker over. Ze zijn handig om collega’s mee te laten kijken naar een wond, of voor scholing. Maar kun je er nog meer mee? En welk soort brillen is geschikt voor welke toepassing?

  Talent Isabelle: ‘In de terminale fase aanspreekpunt kunnen zijn is heel mooi’

  Isabella Boes (23) is wijkverpleegkundige bij Verian thuiszorg in team Nijmegen-Noord. Collega Debbie vindt het heel bijzonder dat een verpleegkundige van haar leeftijd al zoveel verantwoordelijkheid kan nemen. ‘Isabella is een kei en altijd heel geduldig voor de cliënten.’

  vergrootglas

  Wetenschap | enzymatisch debridement effectief bij brandwonden, maar niet altijd

  Enzymatisch debridement leidt tot betere littekenkwaliteit bij brandwonden, blijkt uit een studie van promovenda Kelly Kwa. Zij onderzocht innovatieve behandelmethoden voor brandwonden en trok ook interessante conclusies over fibrinelijm, negatieve druk en de behandeling van jeuk.

  Perifeer infuus: zo voorkom je dat het sneuvelt

  Maar liefst de helft van alle perifere infusen sneuvelt voortijdig, door bijvoorbeeld flebitis, een verstopt lumen of extravasatie. Hoe voorkom je dat? Fris je kennis op met de aanbevelingen van Europese infuusdeskundigen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.