Omgaan met generatieverschillen | Terugblik op 2022 | Nieuwe wet zeggenschap | Nursing Challenge: ALS en vitamine-K-antagonisten | Interview met minister Helder | EBP: vermindert virtual reality pijn tijdens wondzorg | Rouw bij verlies van gezondheid | ulcus cruris casus wondzorg | Nieuwe opzet Nursing Challenge
Omdat wondverzorging vervelend en pijnlijk kan zijn voor patiënten, is vaak pijnstilling nodig. Verpleegkundigen vroegen zich af of het ook anders kan, en onderzochten of het afleiden van patiënten met virtual reality pijnstillend werkt bij wondzorg op verpleegafdelingen.
Patiënten, naasten en verpleegkundigen zijn positief over een gesprekshulp voor de palliatieve zorg. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van AIOS ouderengeneeskunde en onderzoeker Mary-Joanne Verhoef. Het betreft een tool om de symptoomlast te beoordelen en een lijst met gespreksonderwerpen.
Verpleegkundige Jeanne Roeffen (29) wil laten zien hoe veelzijdig en boeiend het beroep van verpleegkundige is. Ze bundelde haar meest bijzondere, ontroerende en grappige verpleegkundige ervaringen in een boek.
Volgend jaar wordt de inspraak van verpleegkundigen op het zorgbeleid bij wet geregeld. Maar verandert er echt iets ten gunste van verpleegkundigen? Hoogleraar verplegingswetenschap Hester Vermeulen legt uit en raadt aan: ‘Stap nu al op bestuurders af en laat je horen’.
Patiënten die rouwen om het verlies van hun gezondheid. Hoe kun je daar als verpleegkundige mee omgaan? ‘Vraag je continu af wat helpend is voor de patiënt,' zegt rouw- en verliestherapeut Tanja van Roosmalen. Zij spreekt erover op de Nursing Experience in december.
Trouwe Nursing Challenge-fans opgelet! In 2023 wordt de Nursing Challenge vernieuwd en verbeterd. Wat gaat er veranderen?
Het personeelstekort is nijpend en de zorgvraag stijgt. Reden voor Nursing om samen met een verpleegkundige in gesprek te gaan met minister van langdurige zorg Conny Helder. ‘Geef zelf aan wat je nodig hebt, laat niet de manager voor je denken.’
Bij de ziekte ALS is intensieve zorg nodig, die vaak een lang en ingewikkeld zorgplan vraagt. We bespreken de verslaglegging van 2 veelvoorkomende verpleegkundige diagnoses bij ALS: doodsangst en verstoorde communicatie.
ALS is een progressieve en fatale ziekte waarbij langzaam steeds meer spieren uitvallen. Hoe ondersteun je als verpleegkundige de patiënt bij zijn klachten en symptomen? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.
Jaarlijks krijgen zo’n 500 Nederlanders de diagnose ALS. Wat gaat er mis in het lichaam en welke vormen en symptomen zijn er? Lees ook het bijhorende artikel over verpleegkundige interventies bij de ziekte ALS.
Vitamine K-antagonisten (VKA’s) worden toegepast bij de profylaxe en behandeling van trombo-embolieën, onder andere bij atriumfibrilleren en mechanische hartklepprothesen. De toets bij dit artikel levert 1 accreditatiepunt op.
Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van december 2022. Met daarin onder meer aandacht voor de samenwerking met collega's van verschillende generaties. Ook blikken we terug met verpleegkundigen op hun bijzondere jaar 2022. De toetsartikelen gaan over ALS en vitamine-K-antagonisten.
Generatie babyboom is net met pensioen en generatie Z doet haar intrede op de arbeidsmarkt. Welke verschillen zijn er anno 2022 tussen de generaties en hoe ga je daar in je team mee om? Wij vroegen het een generatie-expert, een hoogleraar verplegingswetenschap en verpleegkundigen.
'Werken tijdens kerst, ach het hoort erbij hè', hoort Barbara zichzelf op verjaardagen vaak zeggen. En zo'n drama is het niet, in tegendeel. 'Juist op feestdagen iets extra’s doen voor patiënten maakt dat ik dan graag werk.'
Het rechteronderbeen van mevrouw Meijer (96) is bezaaid met kleine wondjes met een grillig verloop. Na een aantal wisselingen van wondproducten lukt het uiteindelijk om het ulcus cruris te laten genezen.
Voor Teun, Linda, Annemarie en Ihor was 2022 om uiteenlopende redenen een bijzonder jaar. Hoe kijken ze erop terug en hoe zien ze de toekomst tegemoet?
Annemarie Bergsma is de oprichter van De Duurzame Verpleegkundige. In februari riep zij samen met 11 artsen het kabinet op duurzaamheid veel belangrijker te maken in zorg, onderwijs en overheidsbeleid.
In deze reeks spreken we verpleegkundigen voor wie 2022 om uiteenlopende redenen een bijzonder jaar was. Hierna komt Ihor Vitenko (55) aan het woord. Hij werkt als wondzorgexpert in het AZ Jan Palfijn in Gent hielp dit jaar 5 maanden in een militair veldhospitaal in Oekraïne. In januari gaat hij weer.
Verpleegkundige Teun Toebes (23) hield zich dit jaar volop bezig met zijn missie: de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Zo ging hij het theater in en wordt zijn boek VerpleegThuis binnenkort een televisieserie.
Afgelopen zomer escaleerde de situatie bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel zo dat internationale noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) voor het eerst besloot hulp te gaan bieden in Nederland. AzG-verpleegkundige Linda Buijze (66) was erbij.