Alert op tuberculose | Omgaan met cliënten met een voltooid leven | Rechtzaak: dodelijke sondefout | Zo vervang je een suprapubische katheter |EBP: welke pleister is beste fixatie voor infuusnaalden? | Wondzorg: blast injury
Verpleegkunde is zo populair dat er niet genoeg stageplaatsen zijn voor alle studenten. Waarom zijn verpleegkundestages toch zo moeilijk te vinden? En hoe lossen scholen dit op?
Hoe ga je om met ouderen die lijden aan een voltooid leven? Stap uit de ‘doe-stand’, adviseren deskundigen. ‘Leg het klinisch redeneren even opzij. Denk niet: hoe fiksen we dit, maar luister.’
Een jonge vrouw is ernstig verwond door de explosie van een spijkerbom op de luchthaven van Zaventem in maart vorig jaar. Haar huidwonden genazen, haar revalidatie is nog in volle gang.
Barbara van Ede is algemeen verpleegkundige op de medium care. Ze verpleegt een jonge neurologiepatiënte als het haar ineens allemaal te dichtbij komt.
De Wereldgezondheidsorganisatie rapporteerde onlangs dat de wereldwijde tbc-epidemie groter en dreigender is dan tot nu toe werd verondersteld.1 In Nederland en België is de ziekte onder controle.2 Maar hoe blijf je desondanks alert op verschijnselen van tuberculose?
Verpleegkundig onderzoeker Saskia Weldam onderzocht hoe praktijkverpleegkundigen COPD-patiënten kunnen begeleiden.
Verpleegkundig onderzoeker Jenny Ammerlaan bracht de behoeftes in kaart van jongvolwassen patiënten met reuma, en ontwikkelde op basis daarvan zelfmanagementinterventies voor deze groep.
De sterfte onder mensen met dementie is hoog, bij patiënten die de dagkliniek bezochten was de sterfte zelfs twee keer hoger dan in de algemene bevolking. Dat bleek uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Irene van de Vorst.
Op de afdeling chirurgie wordt veel medicatie toegediend via een perifeer infuus. We streven ernaar het infuus de gehele periode van de therapie te behouden. Maar wat is nu de beste manier om een infuus te fixeren om te voorkomen dat deze voortijdig sneuvelt?
Verpleegkundige E. voerde wel controles uit na het plaatsen van een neusmaagsonde, maar merkte niet dat de sonde in de long zat. De patiënte overleed later aan de gevolgen van een aspiratiepneumonie.
Een suprapubische katheter vervangen met de no-touchtechniek geeft minder kans op contaminatie en vraagt minder materialen. Nursing brengt de techniek in beeld.