Nursing magazine nr . 2, 2017

  Alert op tuberculose | Omgaan met cliënten met een voltooid leven | Rechtzaak: dodelijke sondefout | Zo vervang je een suprapubische katheter |EBP: welke pleister is beste fixatie voor infuusnaalden? | Wondzorg: blast injury

  Het aantal stageplaatsen voor verpleegkundestudenten is beperkt

  Stageplaats vinden: nog steeds een stoelendans

  Verpleegkunde is zo populair dat er niet genoeg stageplaatsen zijn voor alle studenten. Waarom zijn verpleegkundestages toch zo moeilijk te vinden? En hoe lossen scholen dit op?

  omgaan met cliënten met voltooid leven

  Omgaan met cliënten met een voltooid leven

  Hoe ga je om met ouderen die lijden aan een voltooid leven? Stap uit de ‘doe-stand’, adviseren deskundigen. ‘Leg het klinisch redeneren even opzij. Denk niet: hoe fiksen we dit, maar luister.’

  Casus wondzorg

  Casus wondzorg: blast injury

  Een jonge vrouw is ernstig verwond door de explosie van een spijkerbom op de luchthaven van Zaventem in maart vorig jaar. Haar huidwonden genazen, haar revalidatie is nog in volle gang.

  Verpleegkundige Barbara verpleegt een jonge patiënte als het ineens allemaal te dichtbij komt

  Impact: Als een mokerslag

  Barbara van Ede is algemeen verpleegkundige op de medium care. Ze verpleegt een jonge neurologiepatiënte als het haar ineens allemaal te dichtbij komt.

  tbc bacteriën

  Alert op tuberculose

  De Wereldgezondheidsorganisatie rapporteerde onlangs dat de wereldwijde tbc-epidemie groter en dreigender is dan tot nu toe werd verondersteld.1 In Nederland en België is de ziekte onder controle.2 Maar hoe blijf je desondanks alert op verschijnselen van tuberculose?

  Wetenschap

  Wetenschap: verpleegkundige interventies bij COPD

  Verpleegkundig onderzoeker Saskia Weldam onderzocht hoe praktijkverpleegkundigen COPD-patiënten kunnen begeleiden.

  Wetenschap

  Wetenschap: E-health voor jonge reumapatiënten

  Verpleegkundig onderzoeker Jenny Ammerlaan bracht de behoeftes in kaart van jongvolwassen patiënten met reuma, en ontwikkelde op basis daarvan zelfmanagementinterventies voor deze groep.

  Wetenschap

  Wetenschap: Sterfte onder patiënten met dementie

  De sterfte onder mensen met dementie is hoog, bij patiënten die de dagkliniek bezochten was de sterfte zelfs twee keer hoger dan in de algemene bevolking. Dat bleek uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Irene van de Vorst.

  EBP: welke pleister is de beste fixatie voor infuusnaalden?

  Op de afdeling chirurgie wordt veel medicatie toegediend via een perifeer infuus. We streven ernaar het infuus de gehele periode van de therapie te behouden. Maar wat is nu de beste manier om een infuus te fixeren om te voorkomen dat deze voortijdig sneuvelt?

  verpleegkundige achter bedgordijn

  Rechtszaak: Dodelijke sondefout

  Verpleegkundige E. voerde wel controles uit na het plaatsen van een neusmaagsonde, maar merkte niet dat de sonde in de long zat. De patiënte overleed later aan de gevolgen van een aspiratiepneumonie.

  suprapubische katheter inbrengen

  Zo vervang je een suprapubische katheter

  Een suprapubische katheter vervangen met de no-touchtechniek geeft minder kans op contaminatie en vraagt minder materialen. Nursing brengt de techniek in beeld.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.