Nursing magazine nr 2, 2018

  Incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD) | Winnaars Nursing Challenge 2017: Wim, Eefke en Sanne | Herkennen van stil en actief delier | Klinisch redeneren bij hypovolemische shock | Tips bij fentanylpleisters | Wat is ‘geslaagde’ palliatieve zorg? | Ervaringen uit het eerste Europese magneetziekenhuis

  De laatste puntjes op de Wet BIG-II

  Na jarenlange voorbereidingen ligt het wetsvoorstel voor de herziene Wet BIG bijna in de Tweede Kamer. Vooral de overgangsregeling voor ‘oude’ mbo’ers blijkt onder verpleegkundigen een pijnpunt.

  IAD in vier categorieën

  Incontinentie-geassocieerde dermatitis kun je indelen in vier categorieën. Welke categorie zie je op de foto’s? En wat doe je?

  EBP: Bloedgas prikken: arterieel of capillair?

  Als op de longafdeling een COPD-patiënt een exacerbatie heeft, is dan een arterieel bloedgas gewenst of is een capillair bloedgas ook voldoende? Met een arterieel bloedgas (Astrup) kan de samenstelling van het bloed worden bepaald: pH, O2, CO2, HCO3-, BE en O2-sat worden daarbij gemeten. Dit bloedgas wordt afgenomen in de pols (arteria radialis) of de lies (arteria femoralis).

  Wim wint de Nursing Challenge 2017

  Aan de Nursing Challenge 2017 deden ruim 2100 verpleegkundigen mee. Transferverpleegkundige Wim de Wit (56) rondde alle vier de toetsen glansrijk af en gaat er met de hoofdprijs vandoor.

  Delier: van onrust tot apathie

  Download de poster met de verschillen tussen stil en hyperactief delier.

  Interview Bart Cusveller: geslaagde palliatieve zorg

  Verpleegkundige en filosoof Bart Cusveller schreef mee aan een boek over zorgverlening rond het levenseinde. In gesprek met Nursing geeft hij antwoord op de vraag: ‘Wat is ‘geslaagde’ palliatieve zorg?’

  Impact: ‘Een vrouw wassen die niet wil’

  Als leerling-verpleegkundige Wim Raaijmakers voor het eerst een vrouwelijke patiënt gaat wassen, keert ze zich van hem af. Ze is ongesteld, en dat vindt ze vervelend voor hem.

  Magneetziekenhuis voor en door verpleegkundigen

  Verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het eerste officiële ‘magneetziekenhuis’ van Europa, zijn trots op hun nieuwe status. ‘Deze erkenning is de bekroning voor waar we al jaren voor staan.’

  Nursing Challenge: klinisch redeneren bij hypovolemische shock

  Interventies onderbouwen met kennis van de fysiologie, anatomie en farmacologie. Oefen het klinisch redeneren met deze casus, waarin een patiënt post-ok een acute hypovolemische shock ontwikkelt. Met de bijbehorende toets verdien je twee accreditatiepunten.

  Wetenschap: meer zorggerelateerde infectie door postoperatieve pijn

  Hoe meer pijn bij bewegen een patiënt heeft na een operatie, hoe groter de kans op zorggerelateerde infecties. Dat is een belangrijke conclusie van Rianne van Boekel, verpleegkundig pijnconsulent en onderzoeker.

  Wetenschap: verpleegkundigen ‘moeten’ knoeien met barcodescannen

  Het systeem van barcodescannen bij de medicatietoediening is niet berekend op de dagelijkse praktijk op de verpleegafdeling.

  Nursing Challenge: fentanyl-pleisters

  Fentanyl is een krachtig opioïd, dat bij voorkeur wordt toegediend via een transdermale pleister. Waar let je op bij patiënten die fentanyl-pleisters gebruiken? Maak de toets en verdien een accreditatiepunt.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.