Incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD) | Winnaars Nursing Challenge 2017: Wim, Eefke en Sanne | Herkennen van stil en actief delier | Klinisch redeneren bij hypovolemische shock | Tips bij fentanylpleisters | Wat is ‘geslaagde’ palliatieve zorg? | Ervaringen uit het eerste Europese magneetziekenhuis
Na jarenlange voorbereidingen ligt het wetsvoorstel voor de herziene Wet BIG bijna in de Tweede Kamer. Vooral de overgangsregeling voor ‘oude’ mbo’ers blijkt onder verpleegkundigen een pijnpunt.
Incontinentie-geassocieerde dermatitis kun je indelen in vier categorieën. Welke categorie zie je op de foto’s? En wat doe je?
Als op de longafdeling een COPD-patiënt een exacerbatie heeft, is dan een arterieel bloedgas gewenst of is een capillair bloedgas ook voldoende? Met een arterieel bloedgas (Astrup) kan de samenstelling van het bloed worden bepaald: pH, O2, CO2, HCO3-, BE en O2-sat worden daarbij gemeten. Dit bloedgas wordt afgenomen in de pols (arteria radialis) of de lies (arteria femoralis).
Aan de Nursing Challenge 2017 deden ruim 2100 verpleegkundigen mee. Transferverpleegkundige Wim de Wit (56) rondde alle vier de toetsen glansrijk af en gaat er met de hoofdprijs vandoor.
Download de poster met de verschillen tussen stil en hyperactief delier.
Verpleegkundige en filosoof Bart Cusveller schreef mee aan een boek over zorgverlening rond het levenseinde. In gesprek met Nursing geeft hij antwoord op de vraag: ‘Wat is ‘geslaagde’ palliatieve zorg?’
Als leerling-verpleegkundige Wim Raaijmakers voor het eerst een vrouwelijke patiënt gaat wassen, keert ze zich van hem af. Ze is ongesteld, en dat vindt ze vervelend voor hem.
Verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het eerste officiële ‘magneetziekenhuis’ van Europa, zijn trots op hun nieuwe status. ‘Deze erkenning is de bekroning voor waar we al jaren voor staan.’
Interventies onderbouwen met kennis van de fysiologie, anatomie en farmacologie. Oefen het klinisch redeneren met deze casus, waarin een patiënt post-ok een acute hypovolemische shock ontwikkelt. Met de bijbehorende toets verdien je twee accreditatiepunten.
Hoe meer pijn bij bewegen een patiënt heeft na een operatie, hoe groter de kans op zorggerelateerde infecties. Dat is een belangrijke conclusie van Rianne van Boekel, verpleegkundig pijnconsulent en onderzoeker.
Het systeem van barcodescannen bij de medicatietoediening is niet berekend op de dagelijkse praktijk op de verpleegafdeling.
Fentanyl is een krachtig opioïd, dat bij voorkeur wordt toegediend via een transdermale pleister. Waar let je op bij patiënten die fentanyl-pleisters gebruiken? Maak de toets en verdien een accreditatiepunt.