Nursing magazine nr 2, 2019

  Hoe reageer je op agressie? | Verpleegkundig rekenen | Valentijn op de werkvloer | Nursing Challenge: eten en drinken in de terminale fase, NSAID’s: naproxen | Functiedifferentiatie mbo-hbo | Hoe vaak vervang je een katheterzak?

  verpleegkundig rekenen

  Verpleegkundig rekenen lastig? Meneer Megens geeft tips

  Rekenen is een hot item voor verpleegkundigen, maar voor de meesten geen gesneden koek. Docent Rekenen Dirk Megens helpt. In dit artikel: valkuilen en tips bij verpleegkundig rekenen, én een formuleblad met handige rekenstappen.

  vergrootglas

  Meer medicatiefouten door onjuist scannen van barcode

  Wanneer verpleegkundigen tijdens het medicatie delen ‘creatief’ omgaan met het barcodesysteem, maken ze meer medicatiefouten. Dat en meer blijkt uit het promotieonderzoek van apotheker Willem van der Veen.

  Agressie: we zijn er klaar mee

  Patiënten die je uitschelden, kleineren of zelfs een klap uitdelen. Veel verpleegkundigen hebben ermee te maken, soms zelfs bijna dagelijks. Agressie lijkt meer dan ooit een probleem. Wat kunnen we eraan doen?

  vergrootglas

  Spieren groeien door eiwit en lichaamsbeweging voor het slapen gaan

  Wanneer ouderen voor het slapen gaan eiwit innemen én bewegen, stimuleert dit de aanmaak van spiereiwitten meer dan wanneer ze alleen maar eiwit innemen.

  Talent Angélique Willems: ‘Ik vind het super om mijn passie voor het vak te delen’

  Angélique Willems (50) is wijkverpleegkundige, dementieverpleegkundige in opleiding en werkzaam bij Thebe Overakker in Breda. Ze is genomineerd voor de rubriek Talent door haar collega Marieke van der Molen.

  EBP: Moet je de opvangzak bij een blaaskatheter elke drie dagen vervangen?

  Veel protocollen schrijven voor de urine-opvangzak bij een blaaskatheter elke twee tot drie dagen te vervangen. De zorgverzekeraar vergoedt er slechts één per week. Welke frequentie volstaat om urineweginfecties te voorkomen?

  Invoering functiedifferentiatie mbo-hbo gaat niet over rozen (maar we zijn op de goede weg)

  Ziekenhuizen worstelen met de functiedifferentiatie mbo-hbo. Het is een groot veranderingstraject waar nogal wat haken en ogen aan zitten, en een kwestie van tijd en doorzetten. Met als doel dat mbo- en hbo-collega’s eindelijk op eigen niveau aan het werk kunnen.

  Als je partner ook verpleegkundige is: ‘De ander weet precies hoe het is’

  Behalve verpleegkundigen zijn ze ook levenspartners. We vroegen vier verpleegkundige stellen hoe romantisch het eigenlijk is als je hetzelfde werk hebt als je geliefde.

  Nursing Challenge: eten en drinken in de terminale fase

  Terminale patiënten eten en drinken steeds minder naarmate het einde nadert. Met welke verpleegkundige aandachtspunten moet je rekening houden? Verdien twee punten met de toets bij dit artikel.

  5 vragen aan verpleegkundige Nelleke (79 jaar)

  Nelleke Vugs-Cillessen wordt dit jaar 80 en heeft haar herregistratie voor de komende jaren weer binnen. Ze is voor zover bekend de oudste nog werkzame verpleegkundige in Nederland.

  Nursing Challenge: naproxen

  Naproxen is een NSAID (Non Steroïdal Anti-Inflammatory Drug). NSAID's hebben een pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende werking. Ze remmen bovendien de trombocytenaggregatie. Verdien een accreditatiepunt met de toets bij dit artikel.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.